V Evropě je přes 600 CCS rychlodobíječek, celosvětově 4252 CHAdeMO

Počet prodaných elektromobilů ve světě stoupá každým rokem téměř dvojnásobně. Spolu s tím jde ruku v ruce rozvoj dobíjecí infrastruktury. Ta má dnes primárně podobu dobíjecích stanic standardů CHAdeMO, CCS a Supercharger.

Kombinovaná rychlodobíjecí stanice Tesla Supercharger/CCS/CHAdeMO u italské dálnice A7 v Dornu
foto: Mutwin Kraus

Celosvětově počet CHAdeMO rychlodobíječek dosáhl počtu 4254. Z toho 2129 jich je v Japonsku, 1327 v Evropě, 744 v a 54 v dalších oblastech.

CHAdeMO je původem japonský standard, který dnes podporují především automobilky Nissan, Mitsubishi a Toyota. CCS je konkurenční evropský standard, který prosazují německé automobilové koncerny , a , ale také a .

Americká automobilka buduje vlastní síť rychlodobíjecích stanic Supercharger. Prozatím má po světě 280 stanic. A zajímavost nakonec: v oblasti Dorno u italské dálnice A7 je k dispozici kombinovaná dobíjecí stanice standardů Tesla Supercharger/CCS/CHAdeMO.

16 Comments on “V Evropě je přes 600 CCS rychlodobíječek, celosvětově 4252 CHAdeMO”

  1. Jěště by stálo za
    Jěště by stálo za zmínku, že dominantní většina Tesla Superchargerů má 6 a více nabíjecích stojanů, přitom ty „konkurenční“ mají skoro vždy pouze jeden stojan. V tomto kontextu bych si dovolil tvrdit, že nabíjecích stojanů Tesla je víc než dvojnásobek jako CCS.

  2. A teď mi povězte, co to
    A teď mi povězte, co to ten ČEZ koupil za shity CHAdeMO / Combo, že mu od jara střídavě nefungují a že je musí měnit, když gigant ABB by mohl ČEZu prodat Tesla Supercharger / CCS Combo /CHAdeMO a bylo by v ČR vymalováno. Ale to asi zase někdo ze státní akciovky nakupoval něco od kamaráda s odklonem……..

    1. Ani ABB nemuze prodavat
      Ani ABB nemuze prodavat Tesla SuperCharger, to muze jen Tesla. Ostatni k tomu nemaji know-how, Tesla si to drzi pro sebe 🙁
      A zatimco nektere DBT stanice maji problemy s CCS, tak zase nektere ABB maji udajne problemy s CHAdeMO.
      Kazdopadne ted kdyz CEZ ty svoje dobijecky vymenil, tak snad uz zacnou fungovat poradne…

  3. Vykon se uvadi v kW.
    kWh je

    Vykon se uvadi v kW.
    kWh je jednotka enegie…

    Take neni pravda, ze max dobijeci vykon CHAdeMO je 62.5kW a 90kW pro CCS.
    To bychom pak rovnou mohli rict, ze SuperCharger ma vykon pres 157kW (pres 350A, max 450V), coz taky neni pravda protoze skutecny vykon je jen lehce pres 120kW…

Napsat komentář