Skynet: poštovní schránka pro drony

Zásilkové drony zkušebně testuje německá pošta nebo Amazon. Žádný z nich ale neřeší polední fázi letu – přistání u zákazníka. Dvojice australských inovátorů nabídla řešení v podobě speciální přistávací plošiny Skynet se světelným navigačním systémem.

Plošina Skynet naviguje přilétající dron pomocí vzorce světelných impulzů LED světel.
foto: Drones for Good

Koncept doručování zásilek pomocí dronů čeká velká budoucnost. Jde o rychlý a energeticky efektivní způsob doručování zásilek, především ve městech nebo v místech s horší pozemní dostupností.

Je třeba však vyřešit řadu problémů, především bezpečnostních. Jednou z výzev je zajištění přesného a bezpečného přistání u zákazníka a vyložení zásilky. Bohužel ne každý má dům a přistávací plochu pro dron v podobě zahrady.

„Přistávají (drony – pozn. redakce) na vaší zahradě, což není dobře, pokud bydlíte v bytě,“ vysvětluje Clinton Burchat, z dvojčlenného vývojového týmu Skynet. „Myslím, že celý systém bude lepší, pokud můžete přistát na síti. Otázkou je přesnost, GPS není přesná vždy a za všech podmínek.“

Burchat přizval do týmu elektrotechnika Grant Bajema, aby mu pomohl vyřešit navigační systém přistávací plošiny Skynet. Oba vymysleli následující řešení.

Názorná ukázka fungování přistávací plošiny Skynet.
video: YouTube

Na cílovou adresu letí dron pomocí satelitní navigace. Přistání se pak děje pomocí navigačních LED světel umístěných v rozích plošiny vysílající světelné impulzy podle určitého vzorce.

Čínští vědci již před několika lety pomocí světelných impulzů dokázali přenést data rychlostí až 2 Mb/s. Jde vlastně o podobný systém, jako u dnes již nepoužívaného infraportu. Speciální čip na dronu pak dokáže informace z navigačních LED přijímat a pomocí triangulace vypočítat svou polohu v trojrozměrném prostoru vůči přistávací plošině.

Dron se přiblíží jen několik desítek centimetrů nad plošinu a upustí zásilku do speciální sítě. Nejdříve ale laserová čtečka čárkových kódů na plošině potvrdí správnou dodací adresu.

Skynet je zatím koncepce. Oba Australané však začínají stavět prototyp pro soutěž Drones for Good, kde se dostali mezi dvacítku finalistů.

Soutěž financují Spojené Arabské Emiráty s cílem podpořit vývoj a výrobu nadějných technologií bezpilotních létajících prostředků. Nejlepší řešení získá odměnu 1 milion dolarů.

Bezpilotní vzdušné systémy se stávají zajímavým průmyslovým odvětvím. Drones for Good odhaduje velikost trhu do roku 2025 na 8 až 10 miliard dolarů. Výroba dronů a přidružené služby pak do tohoto data poskytnou práci až 100 000 lidem po celém světě.

Drones for Good

13 Comments on “Skynet: poštovní schránka pro drony”

  1. Heh, len ide o to ze na
    Heh, len ide o to ze na balkonoch a na kosoch sa moze usadit holub, vrabec… 🙂 a sused ma zadarmo tvoj tovar ;-).
    Okrem toho pocasie.
    Ako bolo pisane bude lietat nespocetne mnozstvo a co ak niektory spadne cca 7 poschodie .. rovno niekoho zabije.

    A zase sa budu musiet robit letecke cesty.
    Ako hracka na par veci ok ale masovo to bude chcet legislativu a sme u statnom vypalnom ako pri mobilnych operator.

    pkny den

  2. I když fandím každé
    I když fandím každé novince a proti dronům nic nemám, tak mě trochu děsí představa budoucnosti, kde nám nad hlavami neustále bzučí nějaké drony. Poštovní drony, zásilkové, firemní, soukromé… Všude samé drony, každý někam spěchá s jedním malým balíčkem…

        1. Ked chcem nieco do 20 minut,
          Ked chcem nieco do 20 minut, kupujem to v obchode, vsetok sortiment az na ten cinsky priamo z ciny, mam na dosah 15 min. Ceny su takmer rovnake kedze -doprava, a z ciny mi drona asi neposlu, to rovno nejakeho cinskeho terminatora. (videl som indicky film s indickym terminatorom, 3 dni som potom omracene s vytrestenymi ocami a ustami civel na monitor v uspornom rezime)

          Sex je fajn, ale najpr sa musi postavit.

      1. Proč jen asociálními
        Proč jen asociálními skupinami?
        Po rozšíření dronů vznikne „Hon na drona“, spočívající v několika krocích :
        1. Včasné zjištění drona a varování
        2. Zarušení drona pro jeho zmatení
        3. Odstranění drona.

        Tak uvidíme, jak jim tyto snahy dlouho vydrží. Párkrát zboží nedoručí (nebo doručí někam jinam) a bude po dronech a jejich provozovatelích.
        A protože nebudou moci létat přes soukromé pozemky, tak to bude o to jednodušší pro jejich nahánění.

  3. Této politice maximálně
    Této politice maximálně fandím.
    Bydlím jenom v Brně a každá druhá až třetí zásilka je s problémy. Dneska měl dorazit kurýr, nedorazil, ale sms o tom, že bude doručováno, došla. Pošťáci permanentně nechávají jenom lístky ve schránce (mám kancelář doma, takže mě to vytáčí do běla, když odpoledne najdu ve schránce lístek a jsem celý den doma). – podotýkám že ČP je nedotknutelná. Neexistuje možnost, jak si stěžovat nebo se dobrat spravedlnosti.
    Toto se mi líbí. Kor jestli se jim podaří vychytat i automatizované nabírání zásilek, potom mohou lítat opravdu non-stop a do košů doručovat. Klidně si jej i pořídím a na ten balkon dám (já taky panelák 😀 )

  4. Zde odkaz na připravované
    Zde odkaz na připravované povolení dronů v USA
    flymag.cz/article.php?id=10040

    a zde odkaz na podmínky Úřadu pro civilní letectví pro používání bezpilotních letadel v ČR
    caa.cz/letadla-bez-pilota-na-palube)

    Tak jak to vlastně bude? A kdy budou moci svobodně létat?

      1. Tak zde další
        Tak zde další odkaz
        flymag.cz/article.php?id=10061

        Nezbývá než doufat, že tyto nebezpečné prostředky budou brzy (alespoň v Evropě) zakázány a porušení předpisů bude tvrdě postihováno („natvrdo“ do tepláků). Je jen otázkou času, kdy bude první letecké neštěstí (srážka s dopravním letadlem) s mnoha mrtvými a následné utěšování jejich nešťastných rodinných příslušníků.

Napsat komentář