Na jihu Čech nabízí služby pátá veřejná CNG plnicí stanice

Český Krumlov má novou plnící stanici pro auta na stlačený zemní plyn. V autobusovém depu v Chvalšinské ulici ji vybudovala společnost MOTOR JIKOV Strojírenská a.s.

Na snímku stříhají pásku (zleva) generální ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice Vladimír Homola, generální ředitel MOTOR JIKOV Group a.s. Miroslav Dvořák a senátor za obvod č. 10 Český Krumlov Tomáš Jirsa.
foto: MOTOR JIKOV Group a.s.

Jihočeští motoristé tak od prosince natankují stlačený zemní plyn () v pěti veřejných stanicích v Českých Budějovicích, Písku, Táboře, Jindřichově Hradci a Českém Krumlově. Provozovatelem českokrumlovské stanice je Zliner Energy, a.s.

„Náklady na provoz automobilu na CNG oproti benzínu a naftě jsou v podstatě poloviční. Své vozové parky tak pochopitelně doplňují o auta na stlačený zemní plyn nejen autobusoví dopravci, ale například i Česká pošta, Policie České republiky, hasičské záchranné sbory, spediční firmy a další velké společnosti. Nárůst spotřeby CNG jasně vidíme u veřejných stanic, které jsme vybudovali v Písku i Jindřichově Hradci,“ uvedl generální ředitel MOTOR JIKOV Group a.s. Miroslav Dvořák.

„Výtoč stanice v Jindřichově Hradci od února do října stoupl čtyřnásobně. V Písku jsme v lednu zaznamenali výtoč 23 225 kilogramů CNG a v říjnu již 33 575 kilogramů CNG,“ uvedl Karel Papežík, výkonný ředitel Zliner Energy, a.s.

„Firma s vozovým parkem na CNG může ušetřit statisíce, v případě větších flotil i miliony, korun ročně. O tom se ostatně přesvědčujeme i v MOTORu JIKOV, kde samozřejmě vozidla a vysokozdvižné vozíky s pohonem na CNG využíváme. Naší úsporu lze vyčíslit částkou 2,5 milionu korun ročně,“ zdůraznil Jiří Slíva ředitel divize Speciální obrábění a výroba společnosti MOTOR JIKOV Strojírenská a.s.

Ihned po spuštění využije stanici autobusový dopravce ČSAD autobusy České Budějovice, a.s.

„Budeme zde tankovat se čtyřmi autobusy, z toho dvěma městskými autobusy Irisbus Citelis a dvěma vozidly Iveco Rošero. V současné době je v běhu výběrové řízení na dalších sedm vozidel na CNG, která nasadíme do provozů Český Krumlov a Kaplice a budou zajíždět plnit do krumlovské stanice,“ uvedl Karel Coufal, obchodní ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice a.s.

Kapacitou a vybavením bude českokrumlovská CNG stanice sloužit nejen pro plnění autobusů, ale i osobních, užitkových i nákladních automobilů.

Kompresorová stanice je vybavena zatím jedním kompresorem o výkonu 140 metrů krychlových za hodinu, v budoucnu se předpokládá doplnění druhého kompresoru o stejném výkonu, který zvýší kapacitu na dvojnásobek.

Třísekční zásobníky stlačeného zemního plynu mají geometrický objem 4480 l a pojmou více než 900 kg CNG. Výrobcem kompresorové technologie je německá partnerská společnost Schwelm Anlagentechnik GmbH, která je dominantním dodavatelem CNG stanic v Německu.

Automatický výdejní stojan vyrobila a dodala firma ADAST Systems, je vybaven hadicemi s koncovkami NGV1 i NGV2.

Platební terminál je součástí tohoto výdejního stojanu a vyrobila jej společnost UNIDATAZ, pracuje s podnikovými čipy, kartami CNG i běžnými bankovními platebními kartami VISA a EC/MC, ovládání probíhá prostřednictvím dotykového LCD displeje.

Počet CNG vozidel v České republice přesáhl letos osmi tisíc. Z celkového počtu jezdí v Česku již nejméně 518 CNG autobusů ve více než 35 městech a 83 komunálních CNG vozidel.

Veřejné plnicí stanice CNG mohou řidiči v České republice využívat již na 66 místech. MOTOR JIKOV plánuje dokončit letos ještě další dvě veřejné stanice, čímž svou letošní bilanci navýší na pět projektů. V roce 2015 předpokládá tento počet minimálně zdvojnásobit.

tisková zpráva

3 Comments on “Na jihu Čech nabízí služby pátá veřejná CNG plnicí stanice”

Napsat komentář