Nizozemský ostrov nakoupil 65 elektromobilů Nissan Leaf

V současné době se rozbíhá největší ostrovní projekt sdílení elektromobilů na světě. Využívá vozy společnosti Nissan. Na ostrově Terschelling, jednom z nizozemských Fríských ostrovů, vznikl vozový park čítající 65 vozů Nissan Leaf.

Projekt sdílení vozů oficiálně zahájila členka fríské provinční rady Tineke Schokkerová dne 31. října.
foto: Nissan

Z důvodu rozsáhlé poptávky místních obyvatel i turistů se již teď počítá s rozšířením velikosti vozového parku až na 100 vozidel.

Jedinečný projekt vznikl z iniciativy místního operátora, společnosti Schylge-E-Auto, která na něm oficiálně spolupracuje s provincií Frísko, Frískými ostrovy a krajskou radou ostrova Terschelling. Jde o nejnovější projekt v rámci širokého programu pro udržitelnost v regionu Waddenzee, který běží již od roku 2007.

Nový projekt usiluje o to, aby Terschelling zůstal čistým a krásným ostrovem a zároveň dokázal místním obyvatelům i turistům zajistit potřebnou mobilitu. Jde o první případ v historii, kdy všichni obyvatelé ostrova získali svůj vozový park elektromobilů, které mezi sebou mohou sdílet.

Kterýkoli z obyvatelů Terschellingu se do projektu může zapojit tím, že si stáhne zvláštní aplikaci a zažádá o uživatelskou kartu.

Karta a aplikace poskytují přístup k vozidlům a zároveň slouží k evidenci jejich využití. To stojí 0,19 eura za minutu (bez DPH). Bezproblémovou jízdu zajistí mimo jiné dodatečně zřízené dobíjecí stanice, které byly instalovány po celém ostrově.

Ačkoli přednost mají místní obyvatelé, mohou vozový park elektromobilů Nissan LEAF využívat i turisté. V případě dostupnosti lze vozy pronajmout také prostřednictvím společnosti Rederij Doeksen, která zajišťuje trajektové spojení na ostrov. Poté, co stovka vozů v plné síle vyrazí do ulic, budou elektromobily Nissan LEAF k dispozici všem, kdo si s pohodlným a ekologickým vozidlem chtějí vychutnat přírodní krásy ostrova.

I když je jejich ostrov malý – má rozlohu 88 čtverečních kilometrů, vede zde jediná hlavní silnice a na délku měří pouhých 15 kilometrů – vlastní 4800 obyvatel Terschellingu v současné době cca 2000 osobních vozidel.

Ta však na silnicích stráví v průměru jen 30 hodin ročně. Hans Werner ze společnosti Schylge-E-Auto konstatuje:

„Proto je užívání sdíleného vozu Nissan LEAF za pouhých 19 centů na minutu daleko méně nákladné, než provoz vlastního vozidla. Průzkum navíc ukázal, že 17 procent majitelů vozů na Terschellingu by bylo ochotno se svého vozu vzdát. To obnáší přibližně 340 vozidel.“

Společnost Schylge-E-Auto doufá, že její vozový park elektromobilů Nissan LEAF s nulovými emisemi najede ročně celkem 110 000 kilometrů. Toto číslo představuje 10 procent celkové vzdálenosti, kterou ostrované za rok ujedou, a přinese celkové snížení spotřeby paliva na ostrově cca o 15 procent.

tisková zpráva

2 Comments on “Nizozemský ostrov nakoupil 65 elektromobilů Nissan Leaf”

  1. To mi někdo vysvětlete: „I
    To mi někdo vysvětlete: „I když je jejich ostrov malý – má rozlohu 88 čtverečních kilometrů, vede zde jediná hlavní silnice a na délku měří pouhých 15 kilometrů – vlastní 4800 obyvatel Terschellingu v současné době cca 2000 osobních vozidel. Ta však na silnicích stráví v průměru jen 30 hodin ročně.“ Že by zbohatlíci, kteří si vlastnictvím určité značky automobilu dokazují svůj společenský status? Proč by jinak skoro každý druhý měl auto, když celý ostrov napříč projede na elektrokole za 40 minut a ani se nezapotí? Kde s těmi auty proboha jezdí? 2.000 aut x 5 metrů = 10 km. Když auta postavíme za sebou s malou mezerou, tak zaberou 2/3 délky jejich hlavní silnice a mají nejdelší parkoviště v zemi! Nechápu. Asi práce pro docenta Chocholouška.

Napsat komentář