Auto na vodík Toyota Mirai: podrobnosti a video

Automobilka Toyota už příští rok uvede na trh vodíkové auto Toyota Mirai. Máme nové podrobnosti: vůz bude schopen fungovat i jako záložní napájení pro váš dům!

Rozměry auta jsou 4890 mm délka, 1815 mm šířka, 1535 mm výška, rozvor 2780 mm. Aerodynamický koeficient 0,29.
foto: Toyota

Japonská automobilka Toyota chce být znovu průkopníkem. Už jednou se jí podařilo změnit automobilový průmysl díky . Přitom vývoj vodíkového auta začal už v roce 1992, pár měsíců před Priusem! Trvalo ale dlouhých 23 let, než se tuto technologii opodařilo komerčně nasadit.

Na začátku to také nebude žádné velké terno. Během podzimu 2015, kdy se má vůz poprvé objevit v Kalifornii, bude k dispozici pouze 200 aut. V Evropě, kde se auto objeví v žáří 2015 v Británii, Německu a Dánsku. Cena bude začínat na přibližně 66 000 euro plus DPH. Další evropské trhy přibudou do roku 2017. Na začátku bude pro Evropu určeno pouze 50-100 aut za rok.

Toyota Mirai bude vybavena tlačítkem „H2O“, které vypustí vyprodukovanou vodu. Nejspíš kdybyste žíznili nebo se chtěli předvést před kamarády. Auto je pouze čtyřmístné! Podle Toyota ale o to luxusnější a komfortnější.

Vzadu v kufru je ukryta CHAdeMO zásuvka! Po připojení konektoru ke speciální (příplatkové) krabičce může auto fungovat jako záložní zdroj pro váš dům zhruba po dobu 7-14 dnů (asi 60 kWh).

Jako vyrovnávací baterii používá auto osvědčenou technologii, kterou Toyota dlouhodobě využívá u svých hybridů jako je Prius nebo .

Max. rychlost je 179 km/h, poháněna jsou přední kola, max. točivý moment 335 Nm. Hmotnost auta je ne zrovna malých 1850 kg. Samotný palivový článek váží 56 kg, vodíkové nádrže 87,5 kg.

Objemová výkonová hustota článku je 3,1 kW/l, hmotnostní 2,0 kW/kg. Objem palivového článku je 37 litrů a obsahuje celkem 370 článků. Nádrže na vodík jsou dvě třívrstvé složené z plastu, a opět plastu. Max. plnící tlak je 87,5 MPa, nominální pracovní tlak 70 MPa.

Fotogalerie:

auto na vodík Toyota Mirai

foto: Toyota

auto na vodík Toyota Mirai

foto: Toyota

auto na vodík Toyota Mirai

foto: Toyota

auto na vodík Toyota Mirai

foto: Toyota

auto na vodík Toyota Mirai

foto: Toyota

auto na vodík Toyota Mirai

foto: Toyota

Videa:

tisková zpráva

15 Comments on “Auto na vodík Toyota Mirai: podrobnosti a video”

  1. Vodíková auta budou také
    Vodíková auta budou také hořet neříkejme že ne,ale a to je podstatné asi o dost méně často než benzínová.Exploze?Ano může také nastat za určitých podmínek,ale platí pro ně to samé co pro požáry.Lidé se obávají vodíku protože je to pro ně neznámé medium.Ale pokud bychom k benzínu přistupovali se stejnými předsudky/nebo opatrností chcete-li/
    myslím,že by dopadl ještě o dost hůře.Osobně tipuji v dohledné budoucnosti na kombinaci vodík a akumulátory pro střední a vyšší třídu a mestská vozidla čistě akumulátorová.Protože klasická paliva úspěšně směřují k čím dál složitějším a nákladnějším spalovacím procesům.Viz filtry pevných částic už i u benzínových aut.Spalováky mají jednu obrovskou výhodu masovost a infrastrukturu ale jednou se to zlomí.

  2. Som zvedavý kto to tu bude
    Som zvedavý kto to tu bude zas ako prvý porovnávať s nejakým nemeckým dieselovým zázrakom, ako je vo zvyku.
    Treba pochopiť že Mirai minimálne zo začiatku nebude autom pre každého, koniec koncov tak isto ako Tesla. Je to nová technológia, nie je pre ňu vybudovaná infraštruktúra, tak ako nebola pred pár rokmi pre elektromobily. Preto sa budú autá zo začiatku dodávať iba na niektoré trhy, kde sa bude postupne budovať aj zázemie. Takže riešiť teraz kde sa dá momentálne tankovať vodík je asi trochu mimo. Nikto nebude stavať plniace stanice len tak. Nabíjačiek na elektromobily sa dnes nájde relatívne dosť a napriek tomu nestretávate Teslu každý deň 🙂

  3. Parametry jsou papírově
    Parametry jsou papírově úchvatné. Nádrž je těžší než palivový článek, který váží 56kg, baterie také není přehnaně velká. Také mě mile překvapila ChaDeMo nabíječka/zdroj a je zřejmé, že pára se bude kondenzovat. V tomto ohledu by mě zajímaly příměsi ve vodě (těžké kovy z palivového článku), tedy případná rizika pro prostředí.

    Jenom mě pořád zaráží ten opatrný rozjezd. Sto aut pro Evropu za rok, tak tady něco nebude v pořádku. Tohle není exkluzívní ruční výroba motorsportu pro milionáře do sbírky. Nebo ano?

    1. Zboznuju ty neustale obavy o
      Zboznuju ty neustale obavy o tlakove nadrze at jde o lpg/cng/vodik sem si uplne jist a jako majite lpg aj z vlastni zkusennosti ze sou mnohem bezpecnejsi nez ty prej bezpecne benzin/naftove nadrze ktere sou z plastu dost casto netesni a jejich poskozeni je tak jednoduche a pak uz staci ta sama jiskra co vsemu ostatnimu pro vzniceni 🙂 takze klidne si sednu na takovouhle nadrz ktera bude met tlak i mnohem vetsi a nebudu met strach jo mimochodem baterky kdyz selze chlazeni takybouchaj ale tam se kazdej zase stara o dojezd v zime a vydrz nez sou naodpis proste vse upa zbytecne veci ktere sou jen spamovany stale dokola:-(

        1. to je pravda ale já
          to je pravda ale já reagoval hlavně nato že všichni neustále předsouvaj tlakové nádrže jako problém a dělaj ztoho katastrofu. přitom to odtoho má daleko a jak říkám každá ta nádrž je testována a konstruována tak že vydrží víc než celé auto a to vevšech směrech takže můžete z auta udělat placku jak palačinku a bomba to zmákne nebo ho můžete celé zpálit až na čistej plech a co bomba taky v pohodě max si ufoukne ale to taky né vždy záleži o jejím naplnění a hromadě dalšách vecí prostě a jednoduše při normálním provozu a to aj bouraček není možný samovolný únik plynu a je jedno jakého narozdíl od benzínu a nafty kde ktomu dojde skoro pokaždé 🙁

          1. Toyota Mirai na vodík za
            Toyota Mirai na vodík za 2,2 MEGA KČ by cucalo jedinou čerpačku v Neratovicích v ČR s tlakem 450 bar když Toyota Mirai potřebuje na plnou nádrž 700 bar

            TESLA MODEL S/D 4X4 za 2,2 MEGA KČ by cucalo zásuvku doma v garáži za 50Kč/100km

            dojezd stejný

            kcc-hho.webnode.cz/elektromobil/tesla-model-s/

Napsat komentář