Americké letectvo sází na elektromobily

Základna amerického letectva v Los Angeles vyměnila celou svou flotilu užitkových vozidel za elektromobily a hybridy. Mezi 42 novými auty najdeme např. Nissan Lleaf nebo elektrické autobusy pro dopravu zaměstnanců základny.

Slavnostní předávání elektrických vozidel na základně.
foto: U.S. Air Force

Základna v Los Angeles vznikla v roce 1962 a je domovem především Velitelství vesmírných a raketových systémů SMC (Space and Missile Systems Center) a podpůrného (nebojového) leteckého křídla 61st Air Base Group.

Velitelství SMC spravuje navigační systém GPS, komunikační satelity, vypouštění raket s vojenskými satelity nebo spravuje síť satelitů amerického systému včasného varování před raketovými útoky.

V současné době běží na základně program kompletní obměny vozového parku užitkových vozidel. Velitelství se rozhodlo pro nákup elektrických vozidel, nejen z důvodu ekologie, ale také z důvodu nezávislosti základny a bezpečnosti.

Základna získala 13 nových elektrických vozidel Nissan Leaf, pět pick-upů Ford F elektrifikovaných firmou EVAOS, devět dodávek VIA Motors VTRUX, čtyři střední elektrické nákladní automobily Electric Vehicle International a malé autobusy pro 12 pasažérů Phoenix Motorcars. Vozidla poslouží nejen pro dopravu uvnitř, ale také vně základny.

Základna amerického letectva v Los Angeles

Rychlodobijecí stanice GTIB-30 typu CHAdeMO na základně Los Angeles.
foto: U.S. Air Force

Většina vozidel je vybavená systémem V2G (Vehicle-to-Grid) umožňující vozidlům jak přijímat elektrickou energii ze sítě, tak ji i do sítě dodávat. Elektrická auta proto fungují na základně rovněž jako záložní zdroj elektrické energie.

Na základně vyrostlo 13 rychlodobijecích stanic GTIB-30 typu CHAdeMO firmy Princeton Power Systems. Stanice umožňují obousměrný tok elektrické energie.

Přes všech 13 stanic GTIB-30 dokáží elektromobily, dle oficiální tiskové zprávy amerického letectva, dodávat do sítě až 700 kW elektrické energie. Elektromobily tak posilují bezpečnost a spolehlivost elektrické sítě na základně tím, že operativně vyrovnávají rozdíly mezi nabídkou a spotřebou elektrické energie.

„Vše, co děláme, od létání, bojování a vyhrávání vyžaduje energii, ať už je to letecké palivo pro naše letadla nebo elektrická energie pro chod naší základny,“ říká Deborah Lee James, sekretář amerického letectva.

„Tento pilotní projekt kombinace vozidel a elektrické sítě je skvělým příkladem toho, jek letci posunují letecké síly kupředu a hledají nové a inovativní způsoby, jak šetřit každý dolar.“

Americké letectvo plánuje vybudovat stejnou provázanou síť s elektromobily také na letecké základně Joint Base Andrew v Marylandu a na Joint Base McGuire-Dix-Lakehurst v New Jersey.

V rámci projektu hledá americké letectvo rovněž vysloužilé baterie z elektrických vozidel, které lze použít jako záložní nebo vyrovnávací zdroj elektrické energie na základnách.

af.mil

Napsat komentář