Elon Musk chce internet pro všechny – s pomocí miniaturních satelitů

Podle nejnovějších odhadů mají dnes přístup k internetu asi dvě miliardy lidí. Tedy méně než třetina populace planety. Jak dostat internet i ke zbytku lidstva? Elon Musk chce vypustit 700 malých satelitů.

Společnost SpaceX dnes svými raketami Falcon9 vynáší do vesmíru moduly Dragon, které mimo jiné zásobují Mezinárodní vesmírnou stanici ISS
foto: SpaceX

Pokrýt internetem celou planetu zemi je něco, o co se dnes snaží společnosti Google i Facebook. Chtějí k tomu využít robotická solární letadla nebo balóny. Elon Musk má ale lepší nápad: vypustit na oběžnou dráhu 700 malých satelitů.

Elon Musk je šéfem automobilky , která vyrábí a brzy i . Kromě toho šéfuje i SpaceX, první soukromé vesmírné společnosti. Vedle toho má ale i nejrůznější „boční“ projekty, třeba rychlodráhu Hyperloop nebo nejnověji právě globální internetové připojení.

Vše je zatím pouze v koncepční fázi. S Muskem spolupracuje na projektu Greg Wyler, který dříve krátce působil ve společnosti Google a především spoluzaložil satelitní společnost O3b. Ta má na oběžné dráze již několik satelitů.

Dnes Wyler vlastní společnost WorldVu Satellites Ltd., která kontroluje velkou část rádiového spektra. To by následně mělo být využito pro šíření internetového signálu.

Levná doprava je klíč

Idea obou mužů je taková, že postaví 700 satelitů o ceně zhruba milion dolarů (22 milionů korun) a hmotnosti asi 125 kg, které pak s pomocí raket společnosti SpaceX vynesou na oběžnou dráhu. Tyto miniaturní satelity pak nějakým dosud nespecifikovaným způsobem zajistí globální pokrytí internetovým připojením.

Pochopitelně, že nás hned napadá několik zásadních otázek. Předně, jakým způsobem se bude signál ze satelitů šířit? A bude možné jej využít také uvnitř budov, kam satelitní signál obvykle nedosáhne? A jak si Musk & Wyler poradí s nízkou rychlostí odezvy (ping) satelitního připojení?

Továrna sem, továrna tam…

Co se týká výroby a vynesení satelitů, nemusí to být až tak obtížné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Muskova společnost SpaceX dnes pilně pracuje na tom, aby její vesmírné rakety byly znovupoužitelné – tj. vylétly do vesmíru a pak zase nepoškozené přistály na zemi. To by mnohonásobně snížilo cenu dopravy nákladu na oběžnou dráhu.

Výroba samotných satelitů by měla probíhat ve zbrusu nové továrně. Musk a Wyler už údajne vyhlížejí místo ve státech Colorado nebo Florida. Musk ostatně má se stavbou nových továren zkušenosti – aktuálně začal budovat gigatovárnu Tesla na baterie v Nevadě a jeho spřízněná společnost SolarCity buduje továrnu na solární panely v New Yorku.

Kolik to bude stát?

V současné době jsou náklady na rozvoj celého projektu odhadovány na 1 mld. dolarů (v přepočtu asi 22 miliard korun). To je nicméně výrazně (o řád nebo dva) méně, než kolik by něco podobného stálo při využití „starých“ typů vesmírné dopravy a „starých“ typů satelitů.

V současné době už navíc podobný projekt běží. Společnost Iridium Communications má na oběžné dráze 66 satelitů, které využívá pro globální komunikaci (hlasovou i datovou) přes satelitní telefony.

Jak se nakonec projekt globálního internetového připojení Muska a Wylera vyvine je zatím (téměř doslova) ve hvězdách. Není dokonce ani jisté, že Elon Musk se do projektu dál aktivně zapojí.

Wall Street Journal

12 Comments on “Elon Musk chce internet pro všechny – s pomocí miniaturních satelitů”

      1. Pokiaľ viem tak iridium
        Pokiaľ viem tak iridium bolo skonštruované primárne pre satelitné telefonovanie a dátové služby sú len postranné. Ping je závislý najmä na vzdialenosti zariadení, pretože signál sa môže pohybovať len podsvetelnou rýchlosťou. Takže keď budeš chcieť komunikovať s niekým z Austrálie je jasné, že ping bude vysoký pri akejkoľvek technológii pripojenia. Firmy čo dnes ponúkajú satelitný internet používajú geostacionárne satelity, ktoré sú vzdialené 36000km takže len k samotnému satelitu letí signál 120ms, nazad je to ďalších 120ms. Naproti tomu 900km preletí signál tam a späť za 6ms.

          1. ja to spis chapu tak ze
            ja to spis chapu tak ze samotny signal se muze zdrzet na jednotlivych druzicich a jinych smerovacich zarizenich. Pak nam samozrejme vyjde pod-svetelna rychlost – treba 0.9999 🙂

            PS: stejne tak muzu rict, ze vetsina lidi na svete ma nadprumerny pocet rukou, jelikoz vetsina ma dve ruce a tech co maji jen jednu nebo zadnou je urcite vice nez tech co maji 3 a vice. Z cehoz vyplyva ze prumerny clovek ma 1.999 rukou 😀

  1. „A bude možné jej využít
    „A bude možné jej využít také uvnitř budov, kam satelitní signál obvykle nedosáhne?“

    Toto by aj mna zaujimalo. Aj teraz, ked kukam Skylink na balkone dlhsie tak mi je uz hrozna zima a musim vypnut telku a ist dnu.

    Dufam, ze to do jari vyriesia nejakym kablom, ktory potiahnu do domu aby mi pri surfovani nesnezilo na klavesnicu.

    Guglaci to chcu vyriesit tak, ze ti zavesia na plot balon.

Napsat komentář