Tesla: méně verzí Modelu S, vyšší cena v Evropě?

Oznámení výsledků automobilky Tesla Motors za 3. čtvrtletí s sebou přineslo také několik dalších zajímavostí. Předně, Tesla snížila počet možných konfigurací elektromobilu Model S. Zároveň se spekuluje o zvýšení ceny auta v Evropě.

Elektromobily Tesla Model S dnes nacházejí domov především v Norsku, ale i dalších bohatých státech západní Evropy
foto: Tesla Motors

Ještě krátce po představení nové verze „D“ elektromobilů Tesla Model S vybavených duálními elektromotory byl najednou k dispozici přehršel verzí. Případné zákazníky to ale spíš mátlo a navíc komplikovalo skladování a výrobu auta.

Tesla se proto rozhodla počet nabízených konfigurací snížit. Verze P85 a P85+ jsou nově nabízený pouze jako „Dual Drive“. Jde tam o výkon, a tak jde jen o logické řešení.

Pár tisíc dolarů navíc případné zájemci o koupi neodradí – naopak je bezesporu nadchne titánský výkon auta. Logicky pak ubyla také verze 60D, protože příliš nedává smysl. Dále Tesla ubrala z nabídky dvě barvy – hnědou a zelenou.

„Pomůže nám to zefektivnit výrobu a logistiku dodavatelského řetězce, což nám na oplátku umožní dál zvyšovat výrobu,“ řekl k tomu během rozhovoru s investory. Případný zájemce o koupi elektromobilu Tesla Model S tak má dnes na výběr ze čtyř verzí.

Verze pouze s pohonem zadních kol s 60kWh nebo 85kWh baterií, plus all-wheel-drive verze 85D a P85D. Navíc Tesla také zjednodušila příplatkovou výbavu, takže parkovací senzory a mlhovky jsou teď součástí Tech balíčku.

Ten si musíte objednat pokud chcete do budoucna počítat s updaty vztaženými k funkci Autopilot a „prémiovým“ možnostem robotického řízení. Bezpečností funkce budou dostupné ve všech typech Modelu S vybavených z továrny radarem a senzory.

„Usměrnění“ výroby by mělo Tesla Motors vést k ještě lepší produktivitě, resp. poměru příjmů na jednoho zaměstnance (RPE). Už dnes se přitom může Tesla pochlubit hodnotou $2,7 mil. Daleko za ní jsou pak Ford ($881 000) a General Motors ($753 000).

Elon Musk aktuálně nicméně i přesto naznačil, že v Evropě se nejspíš elektromobily Tesla dočkají zdražení. A možná nejen tam. O auta je stále obrovský zájem, továrna Tesla prakticky nestíhá vyrábět, a tak je ke zvyšování ceny prostor.

Pro Evropu je nicméně hlavním důvodem oslabující euro proti dolaru.

Tesla Motors

6 Comments on “Tesla: méně verzí Modelu S, vyšší cena v Evropě?”

Napsat komentář