Inabikari – evropský startup, který chce konkurovat Tesle

Automobilka Tesla Motors inspirovala většinu dnešních velkých automobilek. Inspiruje ale i jednotlivce. Partička Evropanů se rozhodla, že díky crowdfundingu postaví auto, které bude schopné konkurovat elektromobilům Tesla.

Zatím jediný náčrtek, či spíš obrys, auta, které je cílem veřejné kampaně týmu Inabikari
foto: Inabikari

Základní idea týmu Inabikari je taková, že vyvinou a postaví prémiové elektrické SUV/crossover, které bude plně konkurenceschopné s elektromobily /. Auto by mělo nabídnout dojezd 650 km na jedno nabití a zrychlení z 0 na 100 km/h během pěti vteřin.

A na všechno tohle chce litevsko-německý tým inženýrů skrze crowdfunding, tedy od světové veřejnosti přes web Indiegogo. Jak se zdá – a není příliš divu – zatím se to moc nedaří, protože z cílových $100 000 je vybráno $44.

Důvody jsou nasnadě: 1) Indiegogo není Kickstarter. Crowdfundingové služby mají svého jednoznačného krále, který často sám o sobě zajistí mediální pozornost. 2) Ač se projekt začal vyvíjet údajně už v roce 2008, zatím toho partička nadšených konstruktérů mnoho nepředvedla.

Prezentovat totiž svůj skvělý nápad na elektromobil jednoduchým obrysem auta, ještě navíc ne moc pěkným, a videem ve kterém si jinak míhají samé sliby doslova černé na bílém, to není právě dobré znamení toho, že tihle lidé se umějí pohybovat ve světě byznysu/marketingu (popravdě, celé to spíš vypadá dost nesoudně).

Sliby týkající se použitých technologií pro auto jsou navíc natolik vágní, až to působí spíš nedůvěryhodně. Což ostatně potvrzuje oněch $44 dosud vybraných dolarů. Tak takhle ne, pánové a dámy.

IndieGogo

2 Comments on “Inabikari – evropský startup, který chce konkurovat Tesle”

Napsat komentář