Proton Preve – plug-in hybrid z Malajsie se spotřebou 0,82 l/100 km

Proton je malajská automobilka založená v roce 1983. Dříve se zabývala především licencovaných vozů Mitsubishi, ale dnes už má vlastní vývoj. Mimo jiné aktuálně představila prototyp plug-in hybridu Proton Preve.

Malajská automobilka Proton aktuálně představil svůj model Preve také jako plug-in hybrid
foto: Proton

Malajsie je relativně malé království v jihovýchodí Asii. Původně šlo, jak jinak o evropskou kolonii, kde se postupně vystřídalo u vlády Portugalsko, Nizozemsko a Británie. Dnes jde o nezávislou a poměrně bohatou zemi, kde se daří i domácímu automobilovému průmyslu.

V poslední době se značka Proton snaží dostat i mimo malajské hranice, a tak je nasnadě, že se snaží prodrat také do médií. A jak jinak než nějakými pěknými modernámi buzzwordy, jako jsou třeba „plug-in hybrid“.

Proto Preve je běžně prodávaný sedan. Jeho plug-in hybrid verze je notně upravená: obsahuje 15,7kWh baterii (hustota 163 Wh/kg), 80 kW PMSM elektromotor o max. točivém momentu 170 Nm a navíc i malý 1,3l spalovací motor. Hmotnost vozu je 1724 kg, ne nepodobná americkému plug-in hybridu Chevrolet Volt (1717 kg).

Čistě na elektřinu ujede 50 km, max. rychlost je 128 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h je to poněkud líných 14,7 vteřiny. Podle standardu pro měření spotřeby ECE R101 je spotřeba 0,82 l/100 km, ale pochopitelně pouze na prvních 100 km a s plně nabitou baterií.

10 Comments on “Proton Preve – plug-in hybrid z Malajsie se spotřebou 0,82 l/100 km”

    1. To se asi nedá takhle
      To se asi nedá takhle brát. Dle mě při tom cyklu je zapojen el. motor v podmínkách pro něj vhodných (rozjezdy, malé rychlosti, rekuperace při brzdění) a stejně tak motor spalovací (vysoké stálé rychlosti). Tzn. to neznamená, že to auto dokáže s prázdnou baterií ujet 50km se spotřebou 0,82 l.

      1. Ja sa nehádam. V podstate
        Ja sa nehádam. V podstate chcem poukázať na klamlivú a užívateľsky zle využiteľnú podstatu metodiky merania spotreby pre hybridy. Mne by sa žiadalo meranie, ktoré by mi dalo info akú budem mať spotrebu pokiaľ auto používam dlhodobo bez pripojenia do zásuvky. Lebo pokiaľ poctivo dobíjam každých 50 km (v tomto prípade), spotrebu benzínu si viem celkom presne vypočítať 🙂

Napsat komentář