VIDEO: elektromotorka Lit Motors C-1 budoucností dopravy?

Americká společnosti Lit Motors vyvíjí plně elektrickou motorku C-1. Obrovskou výhodou nové elektromotorky je výkonný stabilizační systém. Motorku nelze vlastními silami převrátit a je stabilní i při bočním nárazu auta – samozřejmě, do určité míry.

Lit Motors C-1 konkuruje spíše autům, než klasickým motorkám.
foto: Lit Motors

Produkční verze elektrické motorky Lit Motors C-1 získá krytý kokpit – půjde de facto o auto na dvou kolech. Výhodou takového řešení je především nízká spotřeba, díky malé hmotnosti a velmi malému čelnímu aerodynamickému odporu.

Cílem tvůrců je vyvinout extrémně stabilní a bezpečný stroj.
video: YouTube

Díky pokročilé stabilizaci dokáže Lit Motors C-1 řídit i jezdec s nulovými zkušenostmi s motorkami. U produkčního modelu se počítá s maximální rychlostí 160 km/h a dojezdem 320 km.

YouTube

19 Comments on “VIDEO: elektromotorka Lit Motors C-1 budoucností dopravy?”

  1. ak by ten Monotracker
    ak by ten Monotracker urobili na plyn, slo by to nadracku.
    elektricky pohon je sice pekna myslienka, ale kym tie dojazdy budu menej ako 300 km tak to nebude nik kupovat..a ta cena? prehnane…dalo by sa to kludne vyrobit do 5 tis. Eur. v Amerike sa daju vyrabat podobne veci a netreba nato skoro ani papiere ako v EU. Vselijake schvalenia TüV a pod. byrokraticke podpisy a dodrziavanie noriem. Ludia by si vedeli vyrobit aj sami nieco podobne – samozrejme ti chopnejsi by to zvladli. Kto chce luxus nech si ho za miliony kupi…nieco taketo ako Monotracker by sa velmi hodil do mesta a tam staci aj nieco co je lasnejsie, hlavne nech to ide tych 100 km/h to uplne staci. Ved aj tak vyssia rychlost na okreskach neni povolena.
    O takychto veciach by sa dalo este dlho polemizovat.

  2. No u nás byl vyvíjen
    No u nás byl vyvíjen dálník, který počítal s balančními kolečky, které se manuálně vysouvali. Dnes se vyrábí dálníky v Brně pod švýcarskou značkou, ale taky pracuje s balančními kolečky. Tady je nevidím a ty co jsou na prototypu mi příjdou spíše jako záchrana prototypu… kurňa čím to drží???

    1. „kurňa čím to
      „kurňa čím to drží?“
      Stabilitu tomu dodávají dva gyroskopy. (co to je si jistě najdete sám)
      Video ukázka

      zde.

      Ty dva okrouhlé nesmysly co se tam v čase 1:05 kývají jsou ty zmíněné gyroskopy.
      Názorný příklad/pokus:
      Vezměte si do obou ruk za střední osu přední kolo z byciklu.
      Pokud se nebude otáčet, tak s ním budete moci lehce pohybovat a naklánět jej.
      Bude-li kolo roztočené, bude naklánění v jakémkoliv směru klást dosti velký odpor.
      Stačí?
      S dálníkem to má společnou pouze vnější podobu.

          1. Jasné, ale ještě další
            Jasné, ale ještě další věc by mě zajímala. Jak prováděli ten test tahem a ono to ustálo, ty gyroskopy musí mít asi hodně velkou váhu aby ta rotující hmota to udržela. Kolik tak to gyro může vážit v tomto případě? I když ono to bude asi hodně nízko takže řízení to vadit nebude, ale stejně to zvedne asi váhu hodně.

Napsat komentář