Duo Renault Nissan vládne světu elektromobilů

Carlos Ghosn, šéf aliance automobilek Renault Nissan, se aktuálně pochlubil dvěma čísly. Obě automobilky dohromady mají 64% podíl na trh elektromobility v Evropě a 80% ve Francii. A to se počítá.

Nissan Leaf je jednoznačně nejprodávanější elektromobil na světě
foto: Nissan

Automobilky Renault a Nissan už dohromady prodaly hodně přes 200 000 elektromobilů. Premiantem je pochopitelně Nissan Leaf, který se blíží 150 000 prodaným kusům. Renault aktuálně, započítáme-li i elektrické jezdítko Twizy, dosáhl celkových 50 000 a vede Renault Zoe těsným náskokem před .

V Evropě dosáhl prodej elektromobilů v září 2014 nových rekordů. Jen Evropa si například nedávno připsala 28 000 prodaných elektromobilů Nissan Leaf. V posledních měsících a týdnech ale začala alianci Renault Nissan ohrožovat konkurence.

Především je to nástup BMW s jeho elektromobilem BMW i3. Toho už se prodalo 10 000 kusů celosvětově a prodeje nadále zajímavě stoupají. Své elektromobily uvedli na trh také další německé automobilky. Daimler představil Mercedes-Benz třídy B ED, Volkswagen dvojici Volkswagen e-Golf a e-Up!

Nepřímým konkurentem je zatím americká automobilka . Ta už od roku 2012 úspěsně prodává elektromobil Tesla Model S a na 3. čtvrtletí 2015 aktuálně odložila elektrické SUV Model X. Obě auta jsou ale v mnohem vyšší cenové kategorii než elektromobily výše zmíněných značek.

Na rok 2017-2018 však Tesla chystá uvést svůj levný elektromobil Tesla Model 3 s cenou do v přepočtu 1 milionu korun. Ten se má stát kritickým konkurentem právě pro modely jako Nissan Leaf nebo Renault Zoe.

6 Comments on “Duo Renault Nissan vládne světu elektromobilů”

  1. Jelikož jsem před
    Jelikož jsem před několika měsíci četl, že se Nissan horko těžko vydrápal ke 100000, tak to vypadá, že než začne Tesla konkurovat svým levnějším (lidovým ještě asi těžko, jestli vůbec někdy) vozem, tak do roku 2018 může korporace Renault Nissan hravě dosáhnout 500000 a pokud se budou snažit alespoň jako dosud, tak se klidně mohou blížit i k miliónu prodaných kusů.

    1. Ano – nejde ani tolik o
      Ano – nejde ani tolik o Teslu nebo o Nissana a Renaulta. Jsme bohatým státem s mnoha milionáři. Tesla je bezesporu špičkou elektromobilu, ale kolik si jich v nabídce AAA z těch milionářu koupilo. Tyto články a úvahy jsou pouze hypotetickými nikoli praktickými. Proto věřím, že v běžném prodeji budou vítězit ještě hodně dlouho u faktických zájemcu Nissany,Renaulty a BMW před Teslami.

Napsat komentář