Elektromobil Tesla Model S má v crashtestu EuroNCAP pět hvězd

Elektromobil Tesla Model S aktuálně v crashtestu Euro získal pět z pěti hvězd. Podívejte se na obrázky a video.

Lepších výsledků než elektromobil Tesla Model S dosáhl z nejnovějších aut v testu EuroNCAP už jen plug-in hybrid Volvo V60 PHEV
foto: Tesla Motors

Automobilka Tesla Motors se aktuálně v tiskové zprávě pochlubila, že elektromobil Tesla Model S je jedním z mála aut, které dokázaly získat pět hvězd jak v bezpečnostním testu EuroNCAP, tak americkém bezpečnostním testu .

Elektroauto Model S je navíc jediným autem, které tento rok získalo pět hvězd zároveň ve všech subkategoriích obou testů! A to včetně čelního nárazu, bočního nárazu a převrácení. Tesla neváhá upozornit, že od roku 2011, kdy NHTSA představila nová pravidla testu, je Tesla doma v teprve třetím autem kterému se to povedlo.

Důvod proč se svým úspěchem Tesla chlubí není nezajímavý. Americký i evropský bezpečnostní test jsou totiž oba postaveny poněkud odlišně (což je mimochodem jedním z mnoha problematických bodů vyjednávání aktuální Transatlantické obchodní dohody mezi a USA).

Zatímco americká auta mají primárně ochránit pasažéry uvnitř vozu, a to ještě dospělé, evropské testy se snaží ochránit jak cestující ve voze (včetně dětí), tak například i chodce. V případě EuroNCAP je důležitou součástí testu také aktivní bezpečnost.

Elektromobil Tesla Model S má proti běžným vozům několik výhod. Předně, téměř se nemůže převrátit, a to díky „skateboardové“ baterii, která je umístěna v podvozku (resp. tvoří jeho velkou část). Díky absenci motoru vpředu má také dobře postavenou deformační zónu – čelní srážky jsou přitom obecně nejčastější.

S novým duálním pohonem se elektromobil Tesla Model S stal ještě bezpečnější díky novému systému aktivní ochrany. Nový hardware spadající pod označení „Autopilot“ umožní dokonce v průběhu následujících měsíců (díky softwarovým updatům) výrazně zajímavější kousky a majitelé nových elektrických aut se mohou těšit na funkce automatického pohotovostního brzdění či upozornění na možnou čelní či boční srážku a automatické vyhnutí se této srážce.

FOTOGALERIE:

auto elektromobil Tesla Model S crashtest

foto: Tesla Motors/EuroNCAP

auto elektromobil Tesla Model S crashtest

foto: Tesla Motors/EuroNCAP

auto elektromobil Tesla Model S crashtest

foto: Tesla Motors/EuroNCAP
Tesla Motors

23 Comments on “Elektromobil Tesla Model S má v crashtestu EuroNCAP pět hvězd”

    1. Napadlo mě něco podobnýho
      Napadlo mě něco podobnýho 😀

      Taky by mě zajímalo, jestli vozy pro testy dodává automobilka zdarma, nebo jestli si je NCAP normálně kupuje.. Zlikvidujou se kvůli tomu podle mýho aspoň 4 kousky, což už u Tesly, na kterou se čeká tak dlouho, je docela znát.

      Každopádně si myslím, že likvidovat auta, který jsou takhle plně osazený je plýtvání. Nestačilo by proti té bariéře poslat auto bez nárazníku, světel, litejch kol apod?

      1. Otazka zda jim automobilka
        Otazka zda jim automobilka dodava auta na testy nebo zda jsou to normalne kupovane me napadla taky. Predpokladam, ze normalne kupovane. Kdyby to byli auta od automobilky, tak by mohlo hrozit, ze budou vic odolnejsi a nejak upravene nez bezna verze.

        ostatne tohle maji NCAP psane na webu:

        – Zapojují se výrobci do testování?

        Výrobcům oznamujeme výběr vozidla, variant a zvláštní vybavení. Vozidla na testování získáváme raději anonymně, no jestli to není možné, vybíráme je náhodně. Výrobce požádáme o informace potřebné na testování, o odporučení vhodných dětských sedaček a jakékoliv všeobecné komentáře. Pozýváme je sledovat testy a chceme slyšet jejich názor, jestli jsou spokojeni se způsobem, jakým se test vykonává. Po zkoušce obdrží výsledky a můžou se vyjádřit k jakýmkoliv zvláštnostem v porovnaní s jejich daty.

  1. Tesla je skvělý auto, ale
    Tesla je skvělý auto, ale nemám rád to hýkání, že je ve všem nejlepší a nejbezpečnější… Je rozhodně nejinovativnější, ale když ho stále srovnáte např. s MB S, tak je prostě hezčí, větší a komfortnější.. Myslím, že i ty nárazovky by vyzněly lépe pro Mercedes.

    Tohle nic nemění na tom, že Tesle obrovsky fandím.

    1. Jako že je hezčí S class?
      Jako že je hezčí S class? Sorry, ale hrubě nesouhlasím 😉 Jedině tak S class Coupé, to je skutečně hezké auto, ale i u něj bych hodně váhal prohlásit, že je hezčí než Tesla. Klasický sedan S class kdyby na sobě místo loga Mercedesu měl třeba logo Hyundaie, tak se kladině vsadím, že většina lidí by prohlásilo, že je to korejskej kýč. Holt už jen to vědomí, že se jedná o Mergl, dělá najednou s estetickým cítěním divy 😉
      Nicméně Tesla Model S má dle mě jednoznačně jeden z nejvyváženějších a nejladnějších designů mezi všemi auty na světovém trhu a opravdu málokteré auto se mu může vyrovnat.

        1. Skuste vypustit komplex zo
          Skuste vypustit komplex zo slovenska a zamyslite sa este raz nad pointou mojho prispevku.
          Je uplne jedno, kolko hviezd ma male auto, ak sa stretne v naraze s cimkolvek vacsim/tazsim.

          Preto 5hviezd pri malom aute (zamerne nepisem Fabia, aby ste nemali dojem, ze znevazujem pracu ceskych (nemeckych) vyvojarov) neznamena rovnaku uroven ochrany ako pri velkom aute.

          Odporucam pozriet video fiat 500 vs audi Q7 :):)
          P.

          1. Čo sa asi stane keď sa Q7
            Čo sa asi stane keď sa Q7 zrazí s kamiónom? To by sme mali všetci jazdiť v tankoch, aby sme sa cítili bezpečne. Takto sa bezpečnosť nedá posudzovať. Q7 by som zaradil medzi najzbytočnejšie autá na svete, načo je vlastne dobrá? Ťažká ako krava, vysoko ťažisko, v zákrutách sa to nakláňa, vysoký aerodynamický odpor čiže aj spotreba, do terénu s tým človek nemôže.

            1. Stale nepochopena pointa,
              Stale nepochopena pointa, ale uz ma to neprekvapuje.
              Je uplne jedno kolko ma vacsie/tazsie auto hviezd, odnesie to vzdy posadka mensieho/lahsieho.

              Q7 – no hej, tiez neni moje oblubene, ale predajne cisla hovria inou recou, takze zbytocne urcite nie je ani pre zakaznikov, ani pre automobilku.

              Skor ma stve, ze Tesla nedava do EU verzie kolenny airbag – us verzie ho maju :-/

                1. Tak akorát bacha na to,
                  Tak akorát bacha na to, abyste to počtvrté už smrtelně brát nemusel…

Napsat komentář