Hyundai Sonata a Kia Optima jako plug-in hybridy

Jihokorejský automobilový online magazín Korean Car Blog informuje, že Hyundai už příští rok uvede na trh plug-in hybrid verze svých oblíbených sedanů Kia Optima a Hyundai Sonata. Ten se přitom docela nedávno objevil v modernizované verzi Sonata Hybrid.

Nedávno jsme psali, že Hyundai připravuje konkurenci pro Prius. A teď je jasné, že jihokorejský gigant si nebrousí zuby jen na jednoho zástupce rodu Prius, ale i na toho nejvyspělejšího: Toyotu Prius plug-in hybrid.

Kia Optima hybrid i Hyundai Sonata Hybrid jsou poměrně úspěšné hybridní modely, zejména v . Jde však spíše o prémiová auta, která mají pomoct zlepšit nevalnou pověst obou jihokorejských značek ve Spojených státech.

Tady v Evropě už dobrých pár let víme, že Kia i Hyundai nabízí kvalitní auta za velmi konkurenceschopné ceny. V Americe nicméně vládne k těmto autům podobnou nedůvěrou jako v 80. letech k vozům japonským.

Plug-in hybridní verze modelů Kia Optima a Hyundai Sonata má možná mimo jiné pomoct Američany přesvědčit, že i v Jižní Koreji mohou vznikat špičkové technologické/automobilové produkty. A navíc je postavit proti stále oblíbenějším „domácím“ plug-in hybridům značky Ford jako je Fusion Energi a C-MAX Energi.

Je pravděpodobné, že Sonata a Optima se budou už příští rok prodávat jak v hybridní, tak plug-in hybridní verzi. Korejský blog v této souvislosti cituje Yang Woong-Chula, vice-prezidenta pro výzkum a vývoj Hyundai.

Ten dále dodal, že automoboilka využije elektrický pohon včetně baterií a invertorů vlastní výroby. To bylo mělo umožnit automobilce nastavit velmi konkurenceschopnou cenu, zejména ve vztahu ke zmíněné konkurenci, kterou nejsou jen Toyota či Ford, ale například i Chevrolet/GM s modelem Volt a především jeho připravovanou druhou generací.

Není bez zajímavosti, že Hyundai představil svůj koncept plug-in hybridní koncept Blue-Will již před více než čtyřmi lety.

Napsat komentář