Další odklad pro elektromobil Tesla Model X? Analytici větří

Automobilka Tesla Motors v posledních týdnech a měsících nepřestává udivovat inovacemi a rozšiřováním sítě dobíjecích stanic Supercharger. Už i naši čtenáři si ale všimli, že chybí nové zprávy o elektrickém Model X.

Elektrické SUV Tesla Model X je možné si už dnes závazně zarezervovat
foto: Tesla Motors

Tesla továrna má odstávku, připravuje se na Model X. To je poslední zpráva našeho magazínu alespoň nepřímo se týkající Modelu X z 23. července 2014. O měsíc předtím jsme přitom psali: „Tesla Model X: prototypy letos na podzim, auto pro ženy„.

Jenže podzim je tu a prototypy zatím nikde. , šéf Tesla Motors, dokonce o Modelu X ani příliš nemluví, a to je na pováženou – jinak totiž veřejně mluví o kde čem.

Finanční analytik Adam Jonas ze společnosti Morgan Stanley, který Teslu dlouhodobě sleduje, proto aktuálně ve zprávě investorům upozornil, že existuje „důvodné riziko mírného zpoždění“ uvedení elektromobilu Tesla Model X na trh. Podle Jonase by mohly první dodávky elektrického SUV začít až příští podzim.

Přes 20 000 zájemců

Zájemci o chystané elektrické SUV, které bylo oficiálně odhaleno v únoru 2012, přitom mohou skládat zálohu $5000 právě už od té doby. Původně měly dodávky aut začít už v prosinci 2013. V březnu 2013 se ale zájemci dozvěděli, že to bude spíše v prosinci 2014.

Jenže od té doby se Elon Musk na veřejnosti několikrát prokecl s tím, že během podzimu/zimy se výroba Modelu X teprve začne rozjíždět a dodávky tak nejspíš začnou až v březnu 2015. Zároveň řekl, že o auto je takový zájem, že se raději pokoušejí zájemcům nabídnout Model S, který už vyrábějí.

Přitom začátkem letošního září měla Tesla Motors složeno už 19 953 rezervací na Model X. Průměrně se objevuje 650 nových každý měsíc, ačkoliv třeba v srpnu 2014 to bylo 1353. Než tedy výroba Modelu X vůbec začne, mohl by počet rezervovaných aut stoupnout na 25 000 vozů. To by se mohlo rovnat zhruba jedné celoroční produkci vozu.

Co může za zdržení?

Podle spekulací Tesla odhalí finální výrobní verzi Modelu X ještě před koncem tohoto roku. Spekuluje se i o představení v lednu na autosalonu v Detroitu. To by ale pro Teslu bylo kontraproduktivní, protože pozornost by na sebe poutaly jiné vozy a Model X by mohl v záplavě novinek zapadnout.

Další spekulace se týkají toho co vlastně může za dnes už více než roční zdržení. Podle některých jsou to „jestřábí dveře“, tedy vzhůru se otevírající skládací dveře. Podle dalších je to prostě dosažení požadovaného dojezdu.

Model X je SUV – větší a těžší než Model S, navíc s horší aerodynamikou. Přitom dojezd, který musí nabídnout, je 250 mil neboli 400 km. Problémem mohou být i zrcátka. Ta chce Tesla nahradit kamerami a digitálními displeji uvnitř auta. Zda jí to ale americké úřady povolí je otázka.

Tesla Motors

11 Comments on “Další odklad pro elektromobil Tesla Model X? Analytici větří”

      1. Cetl jsem ze od pristiho
        Cetl jsem ze od pristiho roku, kdo chce dostat nejake ZEV kredity, tak musi mit na prodej auto ktere neprodukuje emise CO2, certifikovany dojezd EPA alespon 480km (300 mil) a schopnost natankovat alespon ~280 mil (nebo neco podobneho) do 15 minut.

        Je to presne usite na miru pro vodikove auta, ale je tu sance ze na to Tesla mozna taky dosahne pokud uvede vetsi baterii a dostavi vymennou stanici (udajne ted v prosinci… udajne 😀 ). Tezko ale rict jestli se ji to povede nebo ne 🙂

  1. „Model X je SUV – větší a
    „Model X je SUV – větší a těžší než Model X“
    „…takový zájem, že se raději pokoušejí zájemcům nabídnout Model X, který už vyrábějí.“

    Asi v tom má autor maglajs a plete si S/X.

    Jinak si myslím, že představení vozu můžeme čekat spíš na konferenci pořádané Teslou, někdy před vánoci, než na nějakém autosalonu. 🙂

Napsat komentář