VIDEO: V-280 Valor jako nový vrtulník americké armády?

Americká armáda v rámci programů JMR-TD a FVL hledá nový víceúčelový vrtulník. Nový stroj nahradí v víceúčelové UH-60 Black Hawk a částečně i bitevní AH-64 Apache. Jedním z adeptů je i konvertoplán V-280 Valor od firmy Bell Helicopter.

Firma Bell Helicopter zatím představila model vrtulníku V-280 Valor v reálné velikosti.
foto: Bell Helicopter

V-280 Valor je podobně jako V-22 Osprey konvertoplán. U V-280 Valor se však přetáčejí pouze rotory a motory stroje setrvávají stále v poloze vodorovné s trupem letounu. O přenos síly při přetáčení se stará speciální převodovka.

Bell Helicopter propaguje svůj stroj tímto patriotickým videem.
video: YouTube

Název V-280 nám naznačuje nejdůležitější vlastnosti stroje. Písmeno V znamená „vertical“, tedy kolmý vzlet, a číselný údaj označuje cestovní rychlost 280 uzlů (518 km/h). Právě co největší cestovní rychlost požaduje u nových strojů JMR/FVL americká armáda.

YouTube

20 Comments on “VIDEO: V-280 Valor jako nový vrtulník americké armády?”

    1. Stále nechápu, co
      Stále nechápu, co rýpalové a nespokojenci jako vy hledají na tomto serveru.
      Máme zde ZADARMO k dispozici spoustu jiných článků a hlavně prostor pro naše duševní výplody. To je takový problém článek s kterým vy osobně nejste spokojen přeskočit?
      Až budete finančně přispívat na chod zdejšího webu, můžete si teprve diktovat a stěžovat. Nebo se domníváte, že se články píší samy a čas na jejich napsání je nulový a i technika zabezpečující chod se zaplatí sama z luftu?
      Pokud byste se obtěžoval posunout v diskusi o trochu níže, najdete zde i zdůvodnění samotného pana Horčíka.
      Možná by vás ze zbytečného kritizování vyléčil pokus napsat vlastní smysluplný článek týkající se hlavního (hybridního) zaměření, redakce jej jistě ráda zveřejní.

      1. mily mykanec, vychladnite.
        mily mykanec, vychladnite. nerypem, iba sa pytam. ze to p. Horcik vysvetlil nizsie v diskusii, som si nevsimol, ale za to sa Vam ospravedlnovat nebudem. Zbytocne rozhorcena reakcia na priamo polozeny dotaz. nestacilo napisat „pozrite si odpoved samotneho autora clanku nizsie v diskusii“? Nabuduce si prosim to mentorovanie nechajte pre vlastne deti. Pekny den prajem.

      1. To môže byť subjektívne,
        To môže byť subjektívne, ja som zas v USA (Indianapolis, Dallas) videl dosť obéznych až nechutne obéznych ľudí…
        že sú pologramotní prisudzujem ich mentalite v životnom štýle, namiesto toho, koľko peňazí tlačia do vojenstva, by to mohli zainvestovať radšej do sociálneho a zdravotného systému a mohli by už konečne niečo spraviť s tým ich konzumným životným štýlom :/ Môj osobný názor je taký, že oni sa raz porazia sami, lebo zožerú celú planétu 😀

        1. Netvrdím, že tam nejsou
          Netvrdím, že tam nejsou nechutně obézní lidé, já tvrdím, že statisticky na tom tady nejsme o nic lépe. Oproti Vám jsem měl to štěstí, že znám jen Kalifornii (oblast SF) a Havaj, kde je méně obézních lidí než tady. Nicméně celostátně to zase třeba dorovná Texas. 🙂
          Jinak usuzovat gramotnost obyvatel dle státní politiky, je jaksi z hlavy pologramota. Já bych také rád svými daněmi financoval jiný model sociální a zdravotní politiky. Mohu snad? Ne. Jsem negramot?
          S tím konzumním životem máte částečně pravdu. Na Havaji, s velmi omezenými zdroji, mě překvapilo, že jediné, co recyklují, jsou plechovky. Recyklovat papír, plast, sklo, to vůbec neznají… Ale potkal jsem tam hodně chytrých lidí a jejich mentalita a sociální uvažování je mi rozhodně bližší než tady to naše „hlavně aby sousedovi koza chcípla“…

Napsat komentář