Autosalon Paříž 2014: potvrzeno šrotovné pro diesely ve Francii

U příležitosti slavnostního zahájení autosalonu v Paříži 2014 odhalil francouzský ministr financí Emmanuel Macron podrobnosti týkající se „superbonusu“. Tedy šrotovného za dieselová auta, kterých se chce Francie zbavit.

Bude štědrá francouzská dotace platit také na elektromobily zahraniční výroby, nebo pouze ty domácí?
foto: Hybrid.cz

Podle Macrona počítá francouzská vláda se zavedením celkového bonusu v maximální výši až 10 000 euro (v přepočtu asi 270 000 Kč) už od poloviny roku 2015. Už dnes ve Francii platí dotace na nákup elektromobilu v hodnotě 6300 euro.

Pokud máte zálusk na elektromobil a zároveň necháte sešrotovat svůj alespoň 13 let starý diesel, přidá vám francouzská vláda dalších 3700 euro. Celkově tedy 10 000 euro. Pokud si koupíte místo elektromobilu plug-in hybrid, získáte 2500 euro a pokud hybrid, bude to za 500 euro.

Klíčové je však ještě jedno omezení: o dotaci mohou zažádat pouze rezidenti sídlící v metropolitních oblastech se znečištěným ovzduším, jejichž seznam si Francie pěstuje pod jménem „PPA“ (Plan de Protection de l’Atmosphère).

Výhodou je, že v těchto oblastech dnes ve Francii sídlí 48 % populace. Díky tomu by se na silnicích mohl obměnit až 1 milion starých dieselů. Navíc Macron dodal, že vláda se bude snažit „přísná“ kritéria ještě dále uvolnit tak, aby na ně dosáhl větší počet lidí.

2 Comments on “Autosalon Paříž 2014: potvrzeno šrotovné pro diesely ve Francii”

  1. Jak nemám rád dotace
    Jak nemám rád dotace všeho druhu, protože jde o rozdávání našich daní, které nám pod pohrůžkou násilí sebral stát, tak tyto mají docela smysl. Strategický. Francie jede z 90% na atomové elektrárny. Ropu musí dovážet, živí tím šejky a Putina. Šejky, co si už z rozežranosti staví v poušti kryté sjezdovky (o vývozu islámu a jimi financovaných konfliktech na Blízkém východě nemluvě) a Putina, co pomalu ale jistě buduje anexemi znovu mohutný Sovětský svaz. Milion elektroaut, pokud možno dodaných vlastním průmyslem, je odstřižení zmíněných od proudu financí za ropu.

Napsat komentář