TEST: BMW i3 – elektromobil pro moderní město

V elektromobilu BMW i3 se na ulici automaticky stáváte středem pozornosti. Tátové na něj ukazují, aby si ho všimla i jejich dítka. Ženy jej obdivují. Čím je tohle auto tak výjimečné jsme se pokusili zjistit v našem testu.

Díky svým rozměrům (délka 3999 mm) a rozvoru 2570 mm se BMW i3 otočí doslova na pětníku. Pohyb ve městě s ním pak není žádný problém.
foto: Hybrid.cz

Cena BMW i3 je 900 000 Kč vč. DPH. Za nemalou částku dostanete auto, na kterém je jasně vidět, že bylo promyšleno od začátku úplně jinak, než velká většina ostatních aut. Ať už spalovacích, nebo elektrických.

Už před sedmi lety, v listopadu 2007, jsme přinesli zprávu o tom, že BMW chystá malý elektromobil do města, dost možna nazvaný Isetta. Stejně laděných zpráv přibývalo, až se v roce 2010 potvrdilo, že BMW představí elektromobil Megacity v roce 2013.

Z Megacity se následně stalo BMW i3, které momentálně úspěšně atakuje trhy v i Evropě. Značka BMW jasně říká, že jde o auto do města a díky své reputaci si může dovolit nasadit cenu výš, než ostatní výrobci elektromobilů. BMW i3 rozhodně není lidový elektromobil, ale to není žádný vůz BMW. Od toho je tu Volkswagen…

Být jiný

Na elektromobilu BMW i3 je jiné všechno co jiné být může. Vajíčkovitý tvar překvapivě nevládne nijak zvláštním koefecientem odporu vzduchu, který činí 0,29 pro plně elektrickou a 0,30 pro REx verzi. My jsme testovali verzi plně elektrickou, tedy bez rozšiřovače dojezdu (REx).

auto test elektromobil BMW i3

Asistenční systém jako je např. adaptivní tempomat fungují v elektromobilu BMW i3 na jedničku.
foto: Hybrid.cz

Už zvenku zaujmou na autě výjimečně úzké úsporné pneumatiky Bridgestone na vysokých kolech. Po usednutí do interiéru zaujmou taktéž velmi úzké sedačky a fakt, že prostor řidiče i spolujezdce není oddělen středovým tunelem. V autě je překvapivě hodně místa, a to i vzadu.

Elektromobil BMW i3 je pětidveřové auto. Dveře se ale otevírají každé na opačnou stranu. Výhodou je pohodlné nastupování. Nevýhodou je, že zavírat je nutné postupně – nejprve zadní, poté přední.

Další nevýhodou je fakt, že úchyt bezpečnostního pásu je připevněn na rámu zadních dveří (!). Pokud chtějí tedy spolujezdci zezadu vystoupit, musí se ti vpředu odpoutat. A poslední výtka – okénka na zadních dveří nelze stáhnout ani jinak pootevřít či jimi vůbec manipulovat.

Šlápněte na to

Jedním z atributů, kterými BMW i3 zcela zakopává současnou konkurenci městských elektromobilů do země je akcelerace. Z 0 na 100 km/h zvládne zrychlit během 7,2 vteřiny. Nejsilnější zrychlení je cítit mezi 65 a 85 km/h, pak akcelerace opět polevuje.

auto test elektromobil BMW i3

foto: Hybrid.cz

Může za to pochopitelně skvělý elektromotor o výkonu 170 koní a toč. momentu 250 Nm. A také hmotnost pouze 1195 kg. Nejlepšího efektu dosahuje auto pouze s řidičem, jakmile se vůz plní spolujezdci, akcelerace citelně polevuje a naopak stoupá spotřeba energie.

Auto je čtyřmístné, takže se třemi spolujezdci už to není taková zábava jako v jednom. Ale nechápejte nás špatně – i při plném obsazení je elektromobil BMW i3 co do zrychlení někde úplně jinde než běžné auto do města se spalovacím motorem. Max. rychlost je omezena na 150 km/h.

Hlavně nebrzdit

Elektrický pohon je u BMW i3 poněkud odlišný než u konkurence. Auto se nechová jako „automat“, tj. při puštěném plynovém i brzdovém pedálu pomalu nepopojíždí, jak je u elektromobilů zvykem, ale prostě stojí na místě.

auto test elektromobil BMW i3

foto: Hybrid.cz

Zároveň brzy zjistíte, že brzdu je třeba používat jen velmi výjimečně. Většinu brzdění totiž obstará silná a velmi chytře nastavená rekuperace, která tak pomáhá prodloužit dojezd.

Baterie elektromobilu BMW i3 se skládá z 96 článků v celkem 8 modulech, voltáž je 360 V. Výrobcem baterie je Samsung SDI a celková energie je 21,6 kWh. Z toho ale auto reálně využije pouze maximálně 18,8 kWh.

Spotřeba a dojezd

S autem jsme najeli přes 1000 km. Zjistili jsme, že průměrná spotřeba se skutečně pohybuje kolem výrobcem udávaných 12-13 kWh/100 km. I s nejvyšším vypětím sil se nám nikdy nepodařilo dostat pod 11 kWh/100 km, což je nejspíš pomyslný fyzikální limit pro uvedení a udržení takového stroje v pohybu.

Dojezdová vzdálenost se u BMW i3 extrémně liší za každé situace. Pokud se rozhodnete vydat na dálnici a budete držet max. rychlost 130 km/h, zvládne auto ujet 80 až 90 km. Ve městě si bez problémů troufne na 140 km a v kombinovaném provozu se můžete spolehnout na 120 až 130 km dojezdu na jedno nabití.

auto test elektromobil BMW i3

foto: Hybrid.cz

Odhadujeme, že po několika měsících zžití se s autem je možné dostat se na dojezdovou vzdálenost až 160 km. Zejména je dobré naučit se „vyhrát si“ s neutrálem. Řadící páka pod volantem umožňuje navolit tři stupně: vpřed (D), neutrál (N) a zpátečka ®.

Neutrál je výhodné použít např. při dlouhých táhlých klesáních kdy víte, že pod kopcem vás nebude nic brzdit a vy můžete v klidu „plachtit“ dál.

Komfortně i ekologicky

Dále je možné volit také tři módy jízdy: Comfort (běžný mód), Eco Pro (slabší akcelerace) a Eco Pro+ (silnější rekuperace, vypnutí klimatizace). Nejvíce citelný rozdíl je pochopitelně mezi Comfort a Eco Pro+, kdy Pro+ ještě výrazně více rekuperuje a naopak nemá tak silnou akceleraci.

Po čase nám přišlo s ohledem na dojezd vyhodnější využívat Comfort nebo Eco Pro a naučit se s vozem správně jezdit. Rekuperace je sice dobrá, ale výhodnější je spotřebovat méně energie na rozjetí, než pak přebytečnou energii se ztrátou opět ládovat do baterie.

Nicméně je nutno dodat, že extrémně záleží na všech podmínkách: počtu pasažérů, profilu trasy, síle větru, počtu rozjetí a zabrzdění a především na tom „jak moc na to dupete“. Akcelerace si vybírá na dojezdu zdaleka největší daň – často jí však nelze odolat.

S autem jsme podnikli testovací jízdu z Prahy do Brna, mimo dálnice. Zatímco směrem do Brna stačilo jedno zhruba tříhodinové dobití z běžné 230V zásuvky a auto i tak dojelo se zbývajícím dojezdem 40 km, cesta zpět se protáhla a museli jsme dobíjet kolem pěti hodin a jet extrémně pomalu a citlivě.

BMW i3 umí česky

Elektroauto BMW i3 nevypadá futuristicky pouze zvenku, ale i zevnitř. S interiérem a zejména palubní deskou si designéři a inženýři z bavorské automobilky skutečně vyhráli. Jezdit tímhle autem je prostě radost pro každý smysl.

Co musíme ocenit je kompletní počeštění palubního počítače. Co nám naopak trochu dělalo vrásky byla absence dotykového ovládání na hlavním středovém displeji. Ovládání kolečkem (jehož vršek navíc funguje jako dotykový touchpad na který lze např. kreslit písmenka v navigaci) je zcela OK a je prověřené u všech ostatních BMW. Za jízdy jde o téměř ideální věc.

auto test elektromobil BMW i3

foto: Hybrid.cz

Jakmile ale auto stojí, stává se kolečko nemotorným a mnohem příjemnější a jednodušší by bylo ovládání displeje přímo dotykem. V roce 2014 nevnímáme jako problém mít v autě oba systémy a ovládání dotykem např. deaktivovat při jízdě a opět zapnout při zastavení.

Na mapě navigace nám pak trochu chyběla indikace dojezdu, jakou má například nová Kia Soul EV nebo (tedy kruhové vyznačení dojezdové hranice).

Dobíjení

BMW i3 je vybaven dvěma dobíjecími konektory: Mennekes (Typ2) a Combo CCS2. Pochopitelně lze auto dobíjet z běžné domácí zásuvky, pak je dobíjecí výkon 2,75 kW a auto se dobije za osm hodin. Ze zásuvky přitom vycucne 22,3 kWh.

Dobíjecích stanic Combo CCS2 je zatím v ČR pouze několik, jde o rychlodobíječky ČEZ. My jsme využívali tu přímo u sídla ČEZ v Praze v ulici Duhová. Nutno přiznat, že proti CHAdeMO konektoru je manipulace s CCS2 výrazně jednodušší a lehčí.

Dobití z 5 % na 80 % nám trvalo kolem 35 minut. Problémem je však samotná stanice v Duhové, která často hlásí výpadky a prostě přeruší dobíjení. Nakonec při posledním dobíjení přestala fungovat úplně. si tím tedy moc dobrou vizitku neudělal.

auto test elektromobil BMW i3

foto: Hybrid.cz

Dobíjení BMW i3 jinak není žádný problém, až na občasné zmatení z toho když se dobíjení přeruší po otevření dveří (a někdy také ne). Uvítali bychom také lepší indikaci dobíjení (např. alespoň blikající diodou u dobíjecího konektoru).

A v neposlední řadě nám chyběla i lepší indikace „jednoduchého“ (stisknutím) uzamknutí vozidla. Pokud podržíte klíček déle, vozidlo se uzamkne „komplet“ i se sklopením zrcátek, což je indikace dostatečná.

vlastní

28 Comments on “TEST: BMW i3 – elektromobil pro moderní město”

  1. Toto autíčko mám v tuto
    Toto autíčko mám v tuto chvíli zapůjčené na pár dní a musím říct, že je to těžce návyková věc. Model je i s Rex, tedy prodloužený dojezd. Nestresuje to v případě nízkého dojezdu na baterku. Byl jsem překvapený , že i s vycuclou baterkou Rex stíhal dobíjet a auto pořád jelo dost svižně. Zrychlení i na nejšetrnější režim je pořád velice slušné. V hustém městském provozu je to pohodička. Není to auto na dovolenou , ale to není oblast využití tohoto technicky vydařeného vozu. Čeština je taky pozitivum. Dojezd se pohybuje reálně okolo 130km čistě na elektřinu. občas přepnu režim dle pohody.S Rexem jednou tolik. Tolik revoluční otvíraní zadních dveří mi už tak super nepřipadá. Pásy jsou uchycené na zadních dveřích. Nastupování dvou osob z jedné strany najednou je trošku chaos. Interier je sice moderní, ale na mě i známé co nakoukli, působí levným dojmem, což při ceně vozu není ten správný pocit. Vše se však mění, pokud se šlápne na plynový pedál. to je paráda. Závěrem můžu říct , že je to velice vydařené městské vozítko se kterým se mohu vydat i kousek dále bez stresu, že zůstanu někde viset bez šťávy, kterému však kazí dostupnost cena.

  2. Je mi 60,vystřídal jsem
    Je mi 60,vystřídal jsem už hodně aut,vyblbnul jsem se se svými třemi 911
    a M3 a mohu říct,že toto je auto,které při jízdách 50 km denně dává opravdový
    smysl.A navíc je radost ho řídit.Vychutnávám každý den,kdy se na I Phone
    ráno podívám,že je baterie ve stavu 100% ,pak si dálkově pustím klimatizaci
    a odvezu dceru do školy.Paráda.A za 0,30 hal za 1 km.Gratuluji BMW za jejich
    inovativní počinek 🙂

    1. Byvam na sidlisku s
      Byvam na sidlisku s problemovym parkovanim, stojim v kolonach, dochadzam po obchvate, do kancelarie prejdem pesi aj kilometer nez najdem kdesi nahodou miesto na zaparkovanie, denne bezne autom prejdem od 60 do 135 km, dialnice obchvat mesto kolony jak svina, hromadna preprava k hovnu, hypoteka kedze uz nie je socializmus. aj ja by som rad niekomu podakoval, ale bmw to nebude :))

    2. „…A za 0,30 hal za 1
      „…A za 0,30 hal za 1 km…“

      Plus náklady na pořízení nového elektromobilu a výměny baterií po skončení jejich životnosti. Z toho mi vychází, že zůstanu u svého 20 let starého benzínového jeepa, protože ve srovnání s touhle hračkou jezdí za hubičku.

      Jinak na dojíždění do práce a poskakování po městě by elektromobil v mém případě byl super. Kde dobíjet bych měl (v garáži mého domku nebo vedle něj – záleží, kde bych si umístil nabíjecí konektor), ale ta cena je prostě mimo realitu.

    3. Teď jsem si to
      Teď jsem si to propočítával a i když mám sazbu D45, tak mi vychází cena 1 km na 42 haléřů. To je trošku víc, než uvádíte Vy. Asi máte nějaký jiný sazebník.
      V tomto autě jsem také seděl a vidět před sebou na displeji, že už mi zbývá nabití na pouhých 30 km, to mi klidu nedodalo.
      Jinak ale jízdní vlastnosti mě překvapily. Jen ten „dojezd“ mi stále připadá slabý.

  3. Dobrý den,
    měl jsem tu

    Dobrý den,
    měl jsem tu čest BMW i3 vyzkoušet minulou zimu 2 dny, najel jsem asi 1400km velká spokojenost topení super. jen mě zamrzelo že u i3 nelze vypnout protiprokluz ale pouze ESP.
    asi aby s tím nikdo moc nemohl blbnout když je tam 125kW výkonu.
    u ostatních konv. BMV je možno vypnout ESP a dlouhým podržením i protiprokluz mám pocit že se to ozačuje DSC.

    auto jsem měl vypůjčené zrovna v době kdy bylo největší náledí a jizdní vlastnosti výborné i na prudkém kopci na ledu to vyjelo více jak ion a nissan leaf, u elektromobilu co má aku v podvozku je zadní hnaná náprava to nejlepší co může být.
    Jinak poznámka na chybu v článku mapa na navigaci ukazuje oblast dojezdu dokonce na všechny tři jizdní režimy naráz(tři modré bubliny různých tvarů dokonce podle výškového profilu).
    stačilo to pouze zapnout v menu.
    Verze co jsem měl půjčenou byla taky bez jednotky REX

    1. děkuji za podělení se o
      děkuji za podělení se o zkušenosti, kdysi jsem viděl video srovnávající i3, Leaf a Zoe na mokré zatáčce a to i3 tam právě při průjezdu vypadalo dost „neutěšeně“, Leaf i Zoe seděly jak přibité. ale právě nevím jestli tam právě neměli vypnuto ESP.

      1. díky, mimochodem určitě
        díky, mimochodem určitě bych ocenil ještě jeden testík v „kruté“ zimě, tedy jednak se zapnutým topením, ale zajímalo by mne i jak se ty 19″ obruče budou chvat na sněhu = jestli ESP od BMW dosáhla magických schopností.

        V neposlední řadě asi nebude zrovna dvakrát velký výběr zimních pneumatik? Dají se „normálně“ koupit, nebo je dodává přímo BMW?

        1. Také se za zimní
          Také se za zimní testíček přimlouvám, pokud BMW nevyměkne a vůz zapůjčí. Ono i v Ionu je něco jiného jezdit duben až půlka září a něco jiného v počínajícím chladném podzimu. Topením dojezd padá o +-20 km a pokud se Vám mlží okna, tak prostě topit musíte. O mokré vozovce se spadaným listím, podvozku auta a úzkých malých předních kolech doplněných širšími se zadním náhonem nemluvě. Po desetiletích strávených s předokolkami se s tím učím skoro od nuly.

    1. Ostatní elektromobily podle
      Ostatní elektromobily podle ročníku výroby. Trojčata Ion/Zero/iMiev rozsvítí brzdová světla až při použití brzdového pedálu. Logika byla asi podobná, jako když brzdíte motorem ve spalováku. Tam též vozidlo před Vámi jen zpomalí a nic nezjistíte. Ovšem praxí se ukazuje, že to za Vámi jedoucí řidiče překvapuje. Málokdo totiž dnes jezdí na dojezdech se zařazenou rychlostí, většina vyřadí a pak zastavuje opakovaně používanými brzdami. Takže o tom dává za ním jedoucím vědět. Nissan Leaf jako novější počin už při rekuperaci rozsvítí brzdová světla.

Napsat komentář