Německá pošta DHL začala používat drony

DHL Parcel Germany, německá pobočka nadnárodního přepravního koncernu Deutsche Post DHL, začala tento týden oficiálně používat bezpilotní kvadrokoptéry k dopravě zásilek. Stroje létají z německé přímořské vesnice Norddeich a dopravují zásoby léků na 12 km vzdálený ostrov Juist v Severním moři.

DHL Parcelcopter
foto: DHL Parcel Germany

Bezpilotní stroje (nejčastěji s kolmým startem a přistáním) pro dopravu zásilek testují například americké firmy Amazon a Google. O využití dronů k dopravě úředních dokumentů uvažuje také vláda Saudských arabských emirátů.

Naproti tomu DHL Parcel Germany již převedla teorii do praxe. Její dopravní dron DHL Parcelcopter dopravuje léčiva ve dnech, kdy jsou trajekty nebo pilotované lety na ostrov Juist zcela obsazené. Děje se tomu tak alespoň jednou týdně.

Juist, ostrov dlouhý 17 km a široký 500 až 1000 metrů, leží u hranic s Nizozemskem. Žije zde okolo 2000 stálých obyvatel. Ostrov Juist patří to pásu Východofríských ostrovů.

Dron letí nad mořem v letové hladině 50 metrů (pod regulovaným leteckým provozem) rychlostí 65 km/h. Celou trasu DHL Parcelcopter zvládne za 11 minut. Rychlost a doba letu je však ovlivněná sílou větrů.

Německá pošta dopravuje zásilky pomoci dronu.
video: YouTube

Po dosažení cíle dron přistane automaticky na vymezené přistávací ploše. Zde kurýr vyjme zásilku za speciálního aerodynamického pouzdra. Velmi lehké a pevné pouzdro je odolné proti povětrnostním vlivům i vodě.

Kurýr následně vyrazí za zákazníkem na kole nebo na koni. Na ostrově je totiž zakázáno používat jakákoliv motorová vozidla.

Dron DHL Parcelcopter vznikl za spolupráce s technickou firmou Microdrones GmbH. Hmotnost kvadrokoptéry je 5 kg a dokáže přenášet náklad o hmotnosti 1,2 kg. Ve vzduchu vydrží létat 45 minut nebo urazí právě potřebných 12 km.

„Naše DHL Parcelcopter je jedním z nejbezpečnějších a nejspolehlivějších letových systémů ve své třídě, která splňuje požadavky potřebné k plnění takového úkolu,“ řekl Jürgen Gerdes, generální ředitel sekce elektronického obchodu z DHL Parcel Germany.

„Jsme hrdí na to, že tato naše služba může vytvořit přidanou hodnotu pro obyvatele a návštěvníky ostrova Juist.“

Dlužno však dodat, že vyslání dronu není prozatím jednoduchou záležitostí – ostatně jak lze vidět na přiloženém videu.

Německá legislativa vyžaduje (prozatím), aby celou dobu byl let dronu sledován a kontrolován, což vyžaduje poměrně velký počet lidí, složité a časově náročné úkony a komplikovanou techniku.

3 Comments on “Německá pošta DHL začala používat drony”

Napsat komentář