Londýnský starosta podporuje dieselové šrotovné

Boris Johnson je už od roku 2008 starostou Londýna. Za tu dobu stačil město výrazně proměnit, zejména s ohledem na dopravu a kvalitu ovzduší. Teď se rozhodl podpořit vládní návrh na zavedení dieselového šrotovného.

Britská vláda se aktuálně nejspíš inspirovala ve Francii. Francie se totiž chce zbavit dieselů a dá lidem 420 000 Kč na nákup elektromobilu. Britská nabídka je poněkud méně štědrá a nabízí za sešrotování starého dieselu (12 let a více) odměnu mezi 1000 a 2000 librami (mezi 30 a 60 000 Kč).

Podle Johnsona jde o skvělý způsob jak podpořit britský automobilový průmysl a zároveň adopci nízkoemisních automobilů. Během vlády Borise Johnsona se kvalita ozvduší v Londýně výrazně zlepšila. Zpřísnil pravidla nízkoemisní zóny a dokonce představil návrh ultra-nízkoemisní zóny pro samé centrum Londýna (má být zavedena od 2025), kam budou moct pouze auta s nulovými emisemi.

Díky tomu všemu se Londýn nedávno v nově publikované studii o kvalitě ovzduší v největších evropských metropolích umístil na 9. z 36 míst. Boris Johnson se chce v budoucnu ucházet o post britského premiéra.

tisková zpráva

One Comment on “Londýnský starosta podporuje dieselové šrotovné”

Napsat komentář