U2 – koncept městského auta od Toyoty

Toyota představila koncept víceúčelového městského vozidla U2 – Urban Utility. Koncept podle svých tvůrců reaguje na „rostoucí inovativní duch městských oblastí“ a na potřeby obyvatel města po víceúčelovém dopravním prostředku.

U2 od Toyoty připomíná křížence SUV a malé dodávky. Nám se ale líbí.
foto: Toyota

Za jakým účelem vozidlo U2 vzniklo? Designéři se snažili vytvořit koncept městského auta, kombinující různorodé požadavky obyvatel měst. Jde především o potřebu každodenního cestování za prací, ale i víkendové cesty za město s rodinou nebo za sportem.

Právě tyto požadavky naplňuje koncept auta U2. Vozidlo vzniklo v designérském studiu Toyota Calty v Kalifornii. Auto je příznačně nazváno jako „Urban Utility“, tedy česky „Městský nástroj“.

„Toyota viděla příležitost vytvořit nový přístup v konstrukci auta na základě zvýšené urbanizace našich měst a v touze městských řidičů pro flexibilitu, zábavu a ovladatelnost,“ říká Kevin Hunter, prezident severoamerického designového studia Calty Toyota.

U2 - Urban Utility

Přístup do vozidla je maximálně zjednodušený.
foto: Toyota

Základem auta U2 je víceúčelovost, které byl podřízen design. U2 se konstrukčně pohybuje na rozmezí SUV a malé dodávky. Připomíná tak trochu vozy jako je Nissan Pathfinder a Honda Element.

Vnitřní prostor, charakteristický rovnou podlahou, je maximálně variabilní. Uvnitř lze přepravovat až šest cestujících. Lze také odstranit veškerá sedadla a maximálně využít vnitřní prostor.

Ideální pro převážení kola (elektrokola), menších elektrických dopravních prostředků, nebo nejrůznějšího vybavení, jako je sportovní náčiní.

U2 - Urban Utility

Vnitřní prostor je maximálně variabilní.
foto: Toyota

Neméně zajímavě je řešen přístup do vozidla. Střecha nákladového prostoru je zatahovatelná. Lze tak vychutnávat otevřenou jízdu v přírodě, nebo přepravovat větší předměty.

Víko zavazadlového prostoru lze sklopit až na zem a využít ho jako nájezdovou nebo sjezdovou rampu. Ideální pro převážení kočárku.

Pokud řidič cestuje sám, lze zezadu nastoupit do vozidla. Takové řešení velmi zjednodušuje parkování, kdy není nutno dodržovat tak velké rozestupy mezi vozidly.

U2, aka Urban Utility, je víceúčelové městské auto.
video: YouTube

Prostor řidiče je pojat minimalisticky. Nenajdeme zde složité ovládací prvky ani velké multifunkční displeje. Palubní desku i ovládaní zastupuje tablet, který si řidič připevňuje na speciální úchyt. Takové řešení umožňuje vytvářet designově jednoduchý a levný pracovní prostor řidiče.

Koncept U2 řeší pouze užitné vlastnosti městského auta blízké budoucnosti. Tvůrci se tak nezmiňují o pohonné jednotce. Protáhlá přední kapota naznačuje použití „jen“ klasického spalovacího nebo „jen“ hybridního motoru.

Dlužno dodat, že Toyota se stále brání nástupu elektrických vozidel. Místo toho se soustředí na hybridní vozidla nebo na vozidla s vodíkovým pohonem. Zdá se, že i pro městská vozidla blízké budoucnosti počítá s hybridním pohonem, případně vodíkovým.

U2 téměř jistě nedojde do sériové podoby. Některé myšlenky konceptu U2 však mohou najít uplatnění v dalších vozech Toyoty.

Toyota

One Comment on “U2 – koncept městského auta od Toyoty”

Napsat komentář