Gigatovárna Tesla Motors vyroste v Nevadě

Guvernér státu Nevada Brian Sandoval a , šéf společnosti Tesla Motors, včera na tiskové konferenci oficiálně potvrdili, že gigatovárna Tesla Motors na výrobu baterií se staví v Nevadě, poblíž města Reno.

Gigatovárna Tesla Motors už se staví v americkém státě Nevada
foto: Tesla Motors

Zprávy o tom, gigatovárna Tesla už se staví v Nevadě prosákly na veřejnost před několika týdny. Nyní je obě strany, tedy stát Nevada i Tesla Motors slavnostně oficiálně potvrdily.

Nevadam, přezdívána jako „Stříbrný stát“ („Silver State“) už od dob tzv. stříbrné horečky v polovině 19. století, tím získává dost možná jednu z nejzajímavějších investic k jakým lze dnes na světě přijít.

Podle Sandovana to bude znamenat přínos v hodnotě 100 mld. dolarů během následujících 20 let. Během těchto 20 let získá Tesla Motors daňové úlevy v celkové hodnotě $1,2 mld. (v přepočtu asi 24 mld. korun). Na druhou stranu, investovat bude kolem $5 mld. (asi 100 mld. korun).

Díky tomu ve státě Nevada vznikne 3000 stavebních pracovních pozic, následně dalších 6500 výrobních míst a nepřímo továrna zaměstná dalších 16 000 lidí. Továrna Tesla v Nevadě bude získávat energii z obnovitelných zdrojů energie (větrné a solární elektrárny) a v roce 2020 vyrobí 50 GWh baterií.

tisková zpráva

17 Comments on “Gigatovárna Tesla Motors vyroste v Nevadě”

    1. Tesla byl sice geniální
      Tesla byl sice geniální vynálezce a vizionář, ale co se týče jeho praktických realizací a vůbec samotného byznysu, tak tam moc úspěšný nebyl.
      Musk zase takový vynálezce není, v podstatě bere už existující technologie a jen je používá novým způsobem. Vizionář to nicméně je a hlavně má velmi silnou tu realizační složku a praktický byznys mu evidentně jde taky velmi dobře, takže se opravdu spíš víc podobá tomu Edisonovi 😉

  1. Když to porovnám
    Když to porovnám Například se ŠKODA AUTO která posledních více než 20 letech investovala téměř 250 miliard korun.
    http://www.skoda-auto.cz/news/2012-11-07-skoda-investor-dvacetileti

    Smekám Ty čísla jsou ohromující. Je to obrovský závazek do budoucna .V USA se do elektrifikace dopravy pořádně obuli .

    Nejvíc mi vrtá hlavou. Kde vezmou základní suroviny pro výrobu takových obrovských objemů. Nikdo nebude přece investovat do výrobního provozu Pokud nemá nasmlouván dlouhodobý přísun základních surovin.

    1. Něco podobného jsem před
      Něco podobného jsem před několika léty četl i v souvislosti s výrobou fotovoltaických článků. Současná situace je taková, že surovin je dost, energetická náročnost se mezitím podstaně snížila a výrobní kapacity jedou asi tak na třetinu. Přitom někteří výrobci už před nějakým časem proklamovali, že zvýšit výrobu desetkrát nebude velký problém.
      Kromě toho se rozjíždějí i nové technologie, které jsou mnohem levnější a mají i velmi slušnou účinnost.
      Všechno se dá vyřešit. Chce to jenom neničit vlastní chtivostí planetu a nerozbíjet si vzájemně kebule. 🙂

      1. Zrovna dnes jsem se na toto
        Zrovna dnes jsem se na toto téma bavil s jedním prodejcem Akumulátorů. A on poukázal na Afghanistán o kterém se říkalo. Proč tam ti Amíci lezou, když tam nic není.
        http://www.vlastnihlavou.cz/afghanistan-drogovy-dzihad-a-tajna-mapa-pentagonu/
        http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/americane-nasli-v-afghanistanu-loziska-surovin-za-bilion-dolaru-235356
        http://zpravy.idnes.cz/afghanske-nerostne-bohatstvi-je-mozna-vetsi-nez-se-cekalo-pmw-/zpr_nato.aspx?c=A100630_213623_zpr_nato_inc
        ( Ty komentáře pod čláky na idnes stojí vždy za přečtení )
        http://www.vlastnihlavou.cz/afghanistan-drogovy-dzihad-a-tajna-mapa-pentagonu/
        Také Ukrajina má co nabídnout.
        http://www.ukrkonzulat.cz/cz/ukraine/geograph.html

        1. Pokud někdo kalkuluje s
          Pokud někdo kalkuluje s lidskými životy jako součást jakéhosi byznysu, tak je mi ho jen líto. Je to jako bumerang, nakonec dopadne všechno utrpení na toho, kdo je způsobil.
          Vlasně máme v ČR štěstí, že jsme si už skoro všechny suroviny vytěžili. Ani uran už není rentabilní, Rusáci ho odvezli už asi polovinu a zbytek je velmi těžko přístupný. Máme ale strategicky výhodnou polohu ve středu Evropy. To by se také mohlo hodit. 🙂

        2. Sorry, ale konspirační
          Sorry, ale konspirační teorie bych sem opravdu netahal. To, že v Afghánistánu jsou pravděpodobně velké zásoby určitých surovin je fakt, nicméně stavět na tom teorie, že kvůli tomu šly USA válčit s Talibanem, je lehce postavené na hlavu. Ale samozřejmě principiální Ami-hateři, latentní konspirátoři a odchovanci bolševicko-sovětské propagandy o zlých imepriálních spojených státech, kteří válčí jen kvůli ropě a zisku, to budou vidět jako kruciální důvod 😉

          1. Válka s terorizmem. Jak je
            Válka s terorizmem. Jak je nazývána. Už stála USA obrovské částky. Ekonomický zájem ?

            http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/obama-posila-30-tisic-vojaku-z-afghanistanu-domu/r~i:article:704905/
            Ako sa to robí – Ekonomický vrah
            https://www.youtube.com/watch?v=CtMdmog1kfE&index=58&list=PL163j-
            BpIxjHPIDTtq9mGkeqNPYTvxPWa
            Krev v mobilech
            https://www.youtube.com/watch?v=fhr4Gxb1nq0
            Kdo financoval nacisty
            https://www.youtube.com/watch?v=NEPvEHH18HU&list=PL163j-BpIxjHPIDTtq9mGkeqNPYTvxPWa&index=167

  2. Aj tak si myslim, ze cakacia
    Aj tak si myslim, ze cakacia doba na auta bude velmi velka. Vieme nieco o montovniach? Budu sa Tesly montovat v CR alebo SR? Hodne by to znizilo cenu pre Europanov a tym padom aj navysilo dopyt.
    Som zvedavy ktora automobilka zacne kupovat baterky ci rovno cele podvozky od Tesly ako prva.

  3. Obnovitelné zdroje jsou
    Obnovitelné zdroje jsou jasná volba u továrny, která bude vyrábět akumulátory. Několik stovek MWh ve stacionární baterii může vyřešit nepravidelnosti v dodávce elektřiny nejen pro továrnu, ale i v blízkém okolí. Bylo by hodně zajímavé vědět, jakou bude mít továrna vlastní spotřebu. 🙂

    1. Je vidieť, že Elon nie je
      Je vidieť, že Elon nie je žiadny príštipkár. Keď vízie, tak veľkolepé. Ono väčšinou platí, že čím vyššie lietaš, tým hlbšie padneš, ale čo zatiaľ Elon chytil do rúk, to beží. Klobúk dole pred ním, za sto rokov sa o ňom budú deti učiť, ako my sa dnes učíme o priekopníkoch typu Marie-Curie, Edison, bratoch Wrightovcoch či Lumière.

Napsat komentář