EmDrive: Vesmírný pohon budoucnosti nebo velká blamáž?

EmDrive je experimentální pohon pro vesmírné lety slibující způsobit revoluci ve vesmírných letech. Je tu však jeden problém – motor porušuje na první pohled známé fyzikální zákony. však před pár dny uveřejnila výsledku testů, podle kterých motor skutečně funguje.

Základ motoru tvoří uzavřený měděný válec.
foto: EmDrive.com

Vesmírný motor EmDrive slibuje doslova zázračné vlastnosti. Funguje pouze na elektrickou energii. Jeho tah je sice velmi malý, ale zato je k dispozici měsíce nebo roky. Koncepci motoru navrhl na přelomu tisíciletí britský letecký inženýr Roger Shawyer.

Základem je speciální měděná rezonanční uzavřená trychtýřová dutina, do které elektronka generuje mikrovlny. Ty podle testů „nějakým způsobem“ působí na dutinu a vyvíjejí tah. Sice nijak velký, ale při stejné energii údajně větší, než produkují iontové motory.

Motor EmDrive však podle skeptiků porušuje nejzákladnější fyzikální zákon – zákon o zachování hybnosti. Ten zjednodušeně říká, že nelze vytvořit nebo zničit hybnost.

Hybnost dvou objektů, které se srazí, je rovná před a po dopadu. Tímto zákonem se řídí všechny chemické i iontové raketové motory.

EmDrive takový zákon údajně porušuje, protože je uzavřenou soustavou, z které na první pohled nic nevychází ven. Spousta vědců tak koncepci motoru EmDrive smetla okamžitě ze stolu. Podle Shawyera však jeho koncepce zákon hybnosti neporušuje.

Před několika lety provedli test motorů EmDrive Číňané. V roce 2010 Číňané potvrdili funkčnost motoru. Při příkonu 2,5 kW se podařilo vyvinout tah 720 mN (72 gramů), což je skvělý výsledek.

Přednáška Rogera Shawyera o koncepci motoru EmDrive.
video: YouTube

Například iontový motor NASA při příkonu 39,3 kW vyvíjí tah 670 Nm, ale spotřebovává navíc každou sekundu 7 miligramů xenonu. Čínští vědci však nevysvětlili princip fungování motoru a skeptiků rozhodně neubylo. Ostatně Číňané s výsledky testů nebyli příliš sdílní.

Před časem americký Guido Fetta postavil vlastní verzi mikrovlnného motoru a přesvědčil NASA, aby motor otestovala. Testování dostaly na starosti laboratoře Eagleworks vedené fyzikem Haroldem Whitem. Závěr? Vědci před pár dny přišli s pozitivními výsledky.

Whiteho tým testoval zužující se rezonanční dutinu a nakonec dospěl k průměrnému výslednému tahu 91,2 µN při vstupu 17 W. „NASA potvrdila pohon, který by neměl fungovat,“ orámoval závěry testů NASA známý technologický magazín Wired.

„Výsledky testů ukazují, že konstrukce tryskové radiofrekvenční rezonanční dutiny, která je unikátní jako elektrická pohonná jednotka, produkuje sílu, která není přiřazená žádným klasickým elektromagnetický jevům, a proto je možná prokázaná interakce s virtuální plazmou kvantového vakua,“ stojí v tiskovém prohlášení laboratoří Eagleworks. Připomeňme, že kvantové vakuum je prostor, kde se samovolně objevují částice a antičástice, které mezi sebou okamžitě interagují.

Samozřejmě testy mají i své odpůrce. Podle fyzika Dave Goldberga z Drexelovy univerzity laboratoře Eagleworks nepředstavují celé NASA a u podobných závěrů musíme být velmi opatrní, zvlášť když porušují známé fyzikální principy. Sean Carroll z Caltechu rovnou označil pojem ´virtuální plazma kvantového vakua´ za technoblábol z podřadného sci-fi.

24 Comments on “EmDrive: Vesmírný pohon budoucnosti nebo velká blamáž?”

  1. … vono se taky tvrdilo,ze
    … vono se taky tvrdilo,ze na elektriku a tedy na elektromotor se nebude dát jezdit. A ejhle 20 let a co se teď děje 🙂
    Pokud to navrhl byvaly raketovy inženýr , tak to něco dělat bude.
    To že tu stále ve společnosti přetrvávaj Heateři, kteří řeknou že to nejde, že jim to řekl bůůh 🙂

    Je to krok, k dalšímu pohonu, už stejně uzrává čas na změnu… jsou tu s námi dost dlouho raketové motory a dlouho se ví, že jsou za zenitem 🙂

    1. Máte pravdu hovadin a
      Máte pravdu hovadin a nesmyslů jsou ve světě neuvěřitelná kvanta. A zrovna ten nesmysl, který zmiňujete, má významné postavení. Tak moc se proflákl, že ho obdobně jako tady ten emdrive vyzkoušela NASA. Na pokusy s rotujícím supravodičem padlo docela dost peněz. A myslím, že již nemusím říkat jak to dopadlo.

  2. Ide o to či naozaj poznáme
    Ide o to či naozaj poznáme všetky fyzikálne zákony. Len nedávno sa zistilo že 75% vesmíru tvorí nejaká temná energia o ktorej nevieme nič len to, že pôsobí proti gravitácii. Ktovie na čo všetko ešte vedci prídu. Ak ten motor vyvíja ťah, čiže prakticky funguje tak treba prísť na to prečo.

    1. A to je možná největší
      A to je možná největší problém vědy „treba prísť na to prečo“
      Není důležitější naučit se to používat než chápat proč to tak je? Je za tím jen lidská ješitnost že vědci nechtějí něco testovatelného uznat, protože přes svoje vzdělání to nechápou. Jenže 19. století je pryč,atomy nejsou kuličky a oni se musejí smířit s tím že svět je nepochopitelně složitý a že je pošetilé ho nacpat do pár rovnic.

  3. Sleduju to posledních pár
    Sleduju to posledních pár dnů a musím říct, že je to fakt drsnost. Samozřejmě je třeba aby to ověřily ty další nezávislé laoratoře jak řekli samotní vědci co to testovali.

    Chcí věřit tomu, že to bude fungovat. Ale ať nám to fakt napřed ověří vědci. Ale myšlenka, že bychom se fakt mohli dostat na Mars během týdnů a né devítí měsíců je fakt drsná. Plus co jsem koukal tak je to vlastně antigravitační jednotka. Druhá generace motorů by prý byla schopná zvednout klidně 8 tun. Čtu správně létající auta? 😀

  4. Je potřeba to ověřit na
    Je potřeba to ověřit na prototypu, ale pokud to opravdu funguje, tak je možné, že to stejně žádné fyzikální zákony neporušuje, protože mikrovlny jsou vlastně infračervené fotony a fotony mají hmotnost i hybnost. Usměrněný proud fotonů proto může fungovat klidně jako tryskový pohon. Jedině, co by mohlo být podezřelé, pokud by tah byl větší, než teoretický.

      1. Pak je to dosti zajímavé.
        Pak je to dosti zajímavé. Pak je to něco jako mikrovlnná trouba ve zkratu. Přesto v té ukázce tvrdí, že jde všechno podle fyzikálních zákonů. Tak nevím. Je ovšem možné, že jde o objev. Tedy o fenomém, který ještě nebyl teoreticky zpracován. To se teď už moc často nestává.
        V každém případě už i ten název evokuje (EmDrive), že to splňuje Einsteinův neznámější postulát E=mc2, jinak řečeno, relativistická změna hybnosti tělesa by měla být menší nebo rovna energii (příkonu) za delta t. Vzhledem k malému impulsu a při delta t blížící se nule, se může relativistická konstanta zanedbat. Snad jsem to fyzikálně nepopletl.

          1. Vaše otázka je příliš
            Vaše otázka je příliš obecná a spekulativní. Zacházet do takové dizkuze u jednoho zatím fyzikálně nepříliš uchopitelného jevu, se mi zdá nepatřičné. Pohybujme se na poli fyzikálních zákonů a jevů a snažne se objasnit tento jev pomocí známých poznatků. Snažit se vysvětlit každý nový jev metafyzicky je krátkozraké. Zatím bylo možné všechny takové jevy možné objasnit téměř zcela v rámci vědeckých mantinelů.

            P.S. Na vaši otázku mám odpověď, ale to sem za prvé nepatří, za druhé nepatří do okruhu toho, čemu se říká věda. Když se C.G. Jung v minulém století snažil rozšířit vědecké zkoumání i na jiné, než čistě materiální aspekty (například duševní a duchovní), tak narazil na tak velmi silný odpor, že ho to málem stálo postavení psychologa.

              1. Děkuji za odpověď na
                Děkuji za odpověď na trochu starší příspěvek, ale zatím se mi není známo, že by se to někam pohnulo. Tady mám na mysli onu pohonnou jednotku.
                Ano, dá se říci, že věda je náboženství, jehož víra spočívá ve víře v hmotu, smysly, přístroje a logické uvažování. Vědcům to ale neříkejte, oni někteří se pak začnou chovat tak nějak nelogicky. 🙂

    1. No zchlaďte své naděje.
      No zchlaďte své naděje. E-Cat je podvod zcela jistě. Uveďte mi jednoho jediného nezávislého spokojeného zákazníka, když už docela dlouhou dobu se přijímají objednávky.
      Tady s tím krámem je to přeci jenom trochu jiné. Princip je jednoduchý, otevřeně popsaný, lze jej ověřit nezávisle a mělo by se tak docela rychle ukázat, zda to někam povede. Taky je možné, že Čína o tom moc nemluví, protože jsou s výsledky spokojeni a teď pod rouškou utajení se horlivě snaž novinku uplatnit ve vlastním kosmickém programu 🙂

Napsat komentář