Gigatovárna Tesla už se staví v Nevadě

Automobilka Tesla Motors ohlásila finanční výsledky za 2. čtvrtletí 2014. Následoval i konferenční hovor, ve které se nejvyšší manažeři Tesly včetně Elona Muska podělili o řadu dalších zajímavých podrobností.

Giga-továrna Tesla Motors se už začala stavět v americkém státě Nevada
foto: Bob Tregilus

Předně jsme se dozvěděli, že starší spekulace o tom, že v Nevadě se začala stavět giga-továrna na li-ion baterie (o níž Tesla a Panasonic aktuálně podepsali dohodu) jsou pravdivé. Na místě se skutečně hýbe zem, místo pro stavbu továrny je podle Elona Muska připravané.

„Něco podobného provedeme i v jednom nebo dvou dalších státech,“ dodal Musk a měl tím na mysli fakt, že Tesla se s výstavbou giga-továrny chce „pojistit“ a kromě Nevady začne budovat základy také v Kalifornii, Texasu či Arizoně.

„Myslím, že má smysl dělat věci souběžně,“ dodal k tomuto zajímavému kroku Musk. Předtím než ale skutečně začne do připravených děr proudit obrovské množství betonu, chce mít Musk všechno „dojednadné na státní úrovni“. Tedy že mu daný stát nabídne zajímavé incentivy pro stavbu továrny. Co se týká Nevady, míč je prý na straně guvernéra a státní legislativy.

Baterie, které se mají v giga-továrně vyrábět, budou mírně odlišné od těch, které Tesla používá dnes. Zlepší se chemické složení jednotlivých článků a také se upraví jejich geometrie. Výsledkem by měla být vyšší energetická hustota a především nižší cena.

Taktéž materiály pro katodu i anodu mají být „nové generace“. Už jen to by podle J.B. Straubela mělo zvýšit energetickou hustotu o 10 až 15 %. Další zvýšení by měl přinést upravený tvar, díky kterému bude možné do bateriového packu „narvat“ bateriových článků více.

tisková zpráva

7 Comments on “Gigatovárna Tesla už se staví v Nevadě”

      1. hmm, tak další v řadě je
        hmm, tak další v řadě je standardizovaná velikost 26650, tedy jen větší průměr. Osobně bych ale tipoval, že pro stávající koncepci bateriové krabice by bylo výhodnější články spíše prodloužit.

        Důležitá informace by také byla jestli tyto nové články budou použity až pro Model 3, nebo jestli na ně překonstruují i stávající krabice modelu S/X?

Napsat komentář