BMW i3 s pohonem na palivové články? Možná díky Toyotě

Koncem ledna 2013 podepsaly automobilky BMW a Toyota dohodu o spolupráci v oblasti elektromobilů a vodíku. Už od dva roky dříve se rozhodly společně zkoumat šetrné technologie. Výsledkem toho všeho by mohl být BMW i3 s pohonem na vodíkové palivové články.

BMW i3 jako auto na vodík? Možná už za dva roky
foto: BMW

Elektromobil BMW i3 se úspěšně zabydluje na světových silnicích, včetně těch českých. A BMW už vymýšlí kam dál. Podle australského magazínu Motoring by další „štací“ mohla být varianta vybavená vodíkovými palivovými články.

Vodíkový pohonný systém by měl pocházet z modelu Toyota Mirai, tedy prvního vodíkového auta značky Toyota, které dorazí na trh už příští rok. BMW i3 by tuto technologii mohlo získat už o rok později.

Pochopitelně zatím není k dispozici ani zbla případných specifikací, ani žádné oficiální vyjádření. Craig Scott, šéf pokročilých vozů Toyota USA, se však na téma „vodíkové palivové články“ pro magazín Motoring poměrně obsáhle vyjádřil.

„Řeknu jen, že BMW si mohlo vybrat – spousta firem dělá palivové články – a my jsme velmi šťastni, že si zvolili právě nás,“ řekl Scott. Dále dodal, že největším úskalím při vývoji vodíkového auta značky BMW budou crash-testy.

Jak by se vám líbila vodíková „ítrojka“?

7 Comments on “BMW i3 s pohonem na palivové články? Možná díky Toyotě”

Napsat komentář