VIDEO: Nejdražší vozidlo všech dob? Curiosity!

Přemýšlíte, jaké je nejdražší vozidlo na světě? Je jím bezpochyby průzkumné vozítko Curiosity, které už téměř dva roky brázdí povrch Marsu. Cena vozítka i s vývojem a letenkou činí 2,5 miliardy dolarů.

Selfie průzkumného vozítka Curiosity na Marsu
foto: NASA

Curiostiy na Zemi váží 900 kg (na Marsu třetinu) a pohání jej radioizotopový termoelektrický generátor. Generátor vydrží pracovat 14 let a denně (pozemský den) vyprodukuje 2,5 kWh elektrické energie. Jako palivo se používá plutonium 238.

Opravdu ke vzteku je, když dostanete při jízdě na jiné planetě defekt. Servis je stovky milionů kilometrů daleko a nezbývá, než si poradit sám.
video: YouTube

YouTube

14 Comments on “VIDEO: Nejdražší vozidlo všech dob? Curiosity!”

    1. To ještě nic není,
      To ještě nic není, celkové náklady na stíhačku Lockheed Martin F-35 Lightning II jsou – cituji wikipedii:
      Program cost US$1.0165 trillion, tedy česky přes 1 bilion dolarů. Za tu cenu se dá poslat 400 vozítek na Mars, podniknout 5-10 velkých pilotovaných misí na Mars, postavit 10 vesmírných stanic velikosti ISS nebo několik vesmírných výtahů na oběžnou dráhu.
      A to je jenom jedna blbá stíhačka, která ani pořádně nefunguje.

      1. Ale to je odhadovaný
        Ale to je odhadovaný rozpočet projektu na celých 55 let jeho životnosti, který zahrnuje vývoj, výrobu a provoz tisíců kusů stíhačky. To se nedá srovnávat s jednorázovou akcí, která poskytne zábavu vybraným atletům a jejich bafuňářům, pohádkové zisky developerům napojeným na Kreml a spřízněným mafiánským spolkům a pak po ní zbude jenom nevyužitá infrastruktura a astronomické dluhy pro všechny ostatní.

        1. Ale vesmírná stanice nebo
          Ale vesmírná stanice nebo orbitální výtah jsou přece stavby s životností mnoha desítek let, lze je tedy plně srovnávat s programem stíhaček F-35. A zatímco taková mise na Mars, vesmírné stanice, sondy nebo teleskopy mají pro lidstvo ohromný význam, F-35 jsou naprosto vyhozené peníze. Třeba takový vesmírný teleskop Kepler od roku 2009 objevil 4254 kandidátů na exoplanetu, z nichž bylo už 977 potvrzeno. Tento teleskop v ceně pouhých 3 stíhaček F-35 posunul vědomosti celého lidstva o obrovský kus dopředu, neboť potvrdil, že skoro každá hvězda má jednu nebo více planet ve svém systému.

          1. Možná jste si nevšiml,
            Možná jste si nevšiml, že na několik míst na světě včetně Evropy teď zuří válka, militantní islamisté si brousí zuby i na nás a je jenom otázkou času, kdy se v Pakistánu dostanou zcela legální cestou k jeho jadernému arzenálu. Vedle toho Rusové zblblí TV propagandou by chtěli obnovit SSSR včetně svých někdejších satelitů a pak vzít ztečí zbytek Evropy. Teleskopy ani hesly o pokroku je neumlátíte.

            1. No vidíte, a to já zase
              No vidíte, a to já zase raději vyhodím peníze za 100 olympijských her než za jednu válku kdekoliv na světě. A pokud si myslíte, že investováním biliónů dolarů do zbrojení a budovaním gigantických armád proti muslimům, rusům nebo komukoliv jinému dosáhneme celosvětového míru, tak k tomu nemám co dodat.
              Mimochodem, možná jste si nevšiml, že skoro všechny konflikty v posledních 15 letech vyvolaly USA, Ukrajinu nevyjímaje.

              1. Cuttere, takže už víme,
                Cuttere, takže už víme, odkud vítr vane 😉 Ještě dodejte zlé imperialistické USA a vrazi z „Vólstrýtu“ a bude to dokonalé 😉
                Sice s vaším závěrem kategoricky nesouhlasím a mohl bych vám tady dlouhosáhle oponovat a ukázat vám, že jen za posledních 10 let ještě více válek vyvolalo Rusko a jeho postimperiální syndrom, ale nejsme tu na idnes nebo novinkách a probírat tu mezinárodní politiku opravdu není na místě.
                Takže se jen omezím na sdělení: Opravdu nikdo normální a rozumný na světě nechce válku. Ani ty F-35 určitě nikdo nezamýšlí k tomu, aby s nimi na někoho zaútočil. Ale ve světě to holt už tak chodí, už určitým subjektům je úplně jedno, jestli válku chcete nebo ne, prostě vás napadnou a vám nezbývá nic jiného než se bránit a nebo přejít do protiútoku. A přesně proto se vyvíjí takové věci jako např. takovéhle stíhačky, aby se bylo jednak čím bránit a jednak aby třeba ani nikoho ten útok nenapadl.
                A dokonce i při jejich vývoji se vynalézá spoustu nových technologií, které se pak uplatňují i v jiných oblastech, takže to nejsou jen vyhozené peníze z okna. Nakonec jistě sám víte, že obě světové války posunuly lidstvo technologicky (a nejen technologicky) neuvěřitelně kupředu. Čímž samozřejmě války neadoruji, jen se na ně snažím dívat komplexně a nezaujatě.
                A taková poznámka na okraj: Díky faktu, že všechny velké světové mocnosti vlastní jaderný arzenál, tak možná díky tomu zatím na světě nevypukl žádný další velký konflikt.

                1. Typický USA vlezprdelka,
                  Typický USA vlezprdelka, placený konfident šířící demagogii, stim nemá cenu zajímat

                2. To jako myslíte mě nebo
                  To jako myslíte mě nebo Cuttera? Váš příspěvek je poněkud nesrozumitelný 😉

                3. Vůbec nevíte, odkud vítr
                  Vůbec nevíte, odkud vítr vane. Já nejsem žádný rusofil a už vůbec se tady nehodlám bavit o politice. V návaznosti na to, kolik stálo Curiosity, jsem ve svém prvním příspěvku porovnal, kolik dává lidstvo na zbrojení a kolik na výzkum vesmíru. Jako příklad jsem si vzal projekt F-35, protože jde o jeden z nejdražších současných projektů.
                  Vidím ale, že ostatním spíše vadí investice do olympijských her, pomoc krizí postiženému Řecku atd. Možná, že vám taky vadí investice do kultury, umění nebo vzdělání. No budiž, já svůj názor kvůli tomu měnit nebudu.

                4. Cuttere překrucujete
                  Cuttere překrucujete 😉
                  Vím odkud vítr vane, jelikož jste jasně dal najevo svojí antiami orientaci. Nicméně že jste rusofil, to jste si z mého příspěvku vycucal sám, já jsem vám jen na případě Ruska ukazoval, že vaše tvrzení, že skoro všechny války vyvolaly USA, je nesmysl. A politiku jste sem první zatáhl vy, takže pakliže se o ní nehodláte bavit, tak ji sem příště netahejte 😉
                  Že lidstvo dává mnohem víc na zbrojení než na výzkum čehokoliv je fakt a ani mě to rozhodně netěší. Na druhou stranu na světě je hodně magorů s agresivními sklony a válečnými tendencemi (ať už jednotlivé státy nebo různé teroristické organizace) a tak se holt musí zbrojit, protože kdyby se to nedělalo, tak by dnešní západní civilizace mohla být už rozvrácena např. militantními islamisty. A navíc ten, kdo se dnes tváří jako přítel, se může za pár let stát úhlavním nepřítelem (viz Rusko a Ukrajina).
                  Můžeme tu samozřejmě diskutovat o tom, jestli zrovna projekt F-35 není zbytečně předražený a komplikovaný, nicméně za situace, kdy své stíhačky 5. generace vyvíjejí i Čína a Rusko, musí i Západ vyvíjet své stíhačky 5. generace, protože F-22 už přeci jen pomalu zastarávají a hlavně nemají takové vlastnosti jaké budou mít F-35.
                  A propos – sice kritizujete výdaje USA na zbrojení, ale nebýt těch USA, tak nejezdí na Marsu ani vozítko Curiosity, protože mírumilovná Evropa se na to těžko zmůže a to dává na zbrojení podstatně méně. A jsou tu na světě státy, které dávají na zbrojené ještě větší procento HDP (např. to Rusko). Takže trochu objektivity by to chtělo 😉

                  A ano, investice do olympijských her za dnešní situace, kdy se staví naprosto zbytečné bombastické areály, které často pak zejí prázdnotou, mi přijde jako mnohem zbytečnější, než třeba do těch F-35, které generují i spoustu dalších vědeckých poznatků. A váš závěrečný vývod, že nám možná „vadí investice do kultury, umění nebo vzdělání“ je úplně mimo 😉

  1. Super, po dlouhé době
    Super, po dlouhé době článek o něčem co je reálné:)

    Sice jsme se moc nedověděli, ale není od věci připomenout si že lidstvo má na Marsu průzkumníka, je to obrovský důkaz naší zvědavosti i technických kvalit..

    A taky je to důkaz že pro elektromobily je přirozený zdroj jaderná energie, kéž by to už pochopili i lidi na zemi že elektřina a vodík nejsou zdroje energie, jen možnosti jejího přenosu/uložení..

Napsat komentář