Tesla továrna má odstávku, připravuje se na Model X

Továrna Tesla Motors v kalifornském městě Fremont má dvoutýdenní odstávku. Připravuje se totiž na výrobu druhého typu elektromobilu, plně elektrického SUV Tesla Model X.

Roboti vyrábějí elektromobily Tesla Model S v továrně ve Fremontu, Kalifornie
foto: Tesla Motors

Jakmile bude za dva týdny „upgrade“ továrny Tesla Motors ve Fremontu hotový, nejenže se bude moct rozjet výroba elektrického SUV Model X, ale firma očekává další zvýšení výroby aktuálního elektromobilu Model S. Celkový výroba tak stoupne zhruba o čtvrtinu.

Upgrade továrny vyjde zhruba na $100 mil., což je podle magazínu Forbes méně než obvykle. Zejména díky daňovým úlevám ze strany státu Kalifornie, který se tím snaží automobilku Tesla Motors nalákat k investici a výstavbě plánované gigatovárny na baterie.

Zároveň celá tato anabáze, jak správně poukazují kolegové na webu Gas2.org, ukazuje, jak mladá a křehká automobilka Tesla Motors stále je. S pouze jednou továrnou skutečně zatím nemůže konkurovat velkým světovým výrobcům automobilů.

Přitom v roce 2017-2018 chce Tesla uvést na trh třetí generaci svých elektromobilů nazvanou Tesla Model 3. Tohoto auta už bude vyrábět statisíce kusů ročně (proti nižším desítkám tisíc pro Model S/X). Vybudeje proto další továrnu, nebo podrží výrobu ve Fremontu?

Továrna ve Fremontu, původně známá jako společný projekt NUMMI automobilek General Motors a Toyota, dokázala chrlit až 6000 vozidel týdně (přes 300 000 za rok).

8 Comments on “Tesla továrna má odstávku, připravuje se na Model X”

  1. Nemyslím si, že to že má
    Nemyslím si, že to že má jen jednu továrnu je pro Teslu minusem. Ostatní velké automobilky mají po světě desítky továren, které mají nevyužitou kapacitu a zavírají je. To není zrovna ekonomické mít několik továren a v každé výrobu na zlomek kapacity.. Myslím si, že dokud nevyužije Fremont, tak jinam nepůjde 😉 kromě Číny teda…

  2. „Zároveň celá tato
    „Zároveň celá tato anabáze, jak správně poukazují kolegové na webu Gas2.org, ukazuje, jak mladá a křehká automobilka Tesla Motors stále je.“

    Malá možná, ale proč křehká? Mimochodem kolik továren má takové Ferrari? Jen jednu… A je snad kvůli tomu křehké?

    1. 100 000 Model S rocne?
      wow,

      100 000 Model S rocne?
      wow, to trochu prehanite ne? To by museli ztrojnasobit aktualni vyrobu jen pro Model S. Kam by to asi tak vyvazeli, kdyz uz ted maji pritomnost na vetsine svetovych trhu. Prakticky uz jim chybi jen Japonsko a Austarlie (Hong Kong zacina tento tyden) a mensi trhy jako JAR, Rusko, Indie, kde se nepredoklada velky zajem…
      Na ktery mega trh jsem zapomel? Nebo cekate snad ze se vsude ztrojnasobi poptavka? To by bylo super, ale moc tomu neverim 🙁

      Joo, kdyby jste rekl 100 000 kusu S a X dohromady, to by byla jina… Toho bychom se mohli dockat klidne do dvou let.

      1. súhlasím. Môj odhad je
        súhlasím. Môj odhad je 30k model S a 70k Model X v 2016. Model S v svojej kategórii je na špičke, ale modle X ak bude dodržané, čo je sľubované má potenciál byť jednoznačne najlepším autom v v najlukratívnejšom segmente superluxusných SUV.
        Otázka je akú kapacitu má čínsky trh. Tam vďaka cene bude Tesla veľmi konkurencie schopná. Ak by ešte predĺžili rázvor aby bolo viac miesta pre zadné sedadlá, tak Model S bude mať potenciál na najlepšie predaje v luxusnej kategórii na najväčšom trhu s luxusnými autami. Európa je zatiaľ sklamaním, samozrejme mimo Nórska a Holandska. Uvidíme ako sa rozbehne predaj v Anglicku, kde je najdrahší benzín. V Londýne, ako bezemisné auto by mali mať veľkú výhodu a mali by veľmi dobre konkurovať nemeckým autám – v Nemecku to bude chvíľu trvať.
        Osobne neverím, že niektorá veľká automobilka príde s niečim podobným ako Tesla do roku 2018. Keďže doteraz nepredstavili ani len koncept a ide o úplne novú platformu, ktorú normálne nevedia vyrobiť skôr ako za 5 rokov.
        Preto ak výstavba a zrýchľovanie superchargrov bude pokračovať dnešným tempom do 2018, tak Model lII má podľa mňa celosvetový potenciál 300-400k v rokoch 2018-19.

Napsat komentář