Budoucnost za 20 let? Robotická auta vládnou světu

Vizi dohledné automobilové budoucnosti načrtl ve své analýze Institut pro elektrotechnické a elektronické inženýrství IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Výsledek? Již v roce 2035 robotická vozidla získají významný podíl v automobilové dopravě.

Sbohem vůni spalného benzínu a agresivitě na silnici.
foto: Google

Za posledních stol let prošly auta hlubokou konstrukční proměnou. Filozofie řízení aut ale zůstává pořád stejná – řidič auto ovládá pomocí volantu, řadicí páky a ovládacích pedálů.

Již za par let však pokrok v technice rozbije naší představu o automobilech. Firmy jako Google nebo Mercedes intenzivně vyvíjejí robotická auta schopná autonomního pohybu v silničním provozu.

Zatím ve všech případech jde o technologické demonstrátory testující koncept autonomní automobilové dopravy. Většinou jde navíc o přestavby klasických automobilů.

Do budoucna se však můžeme těšit na od základu vyvinutá robotická auta, bez klasických ovládacích prvků, jako je volant, řadicí páky a pedály. Ve skutečnosti, jediné, co budete k řízení auta potřebovat, bude váš chytrý telefon.

Kdy k tomu dojde? Institut IEEE oslovil na 200 výzkumných pracovníků, vědců, studentů vysokých škol a vládních agentur, aby předpověděl technický a časový průběh zavádění autonomních vozidel do provozu.

Výsledky průzkumu ukázaly, že auta dohledné budoucnosti (myšleno 20 let do budoucna) bude nejen vysoce autonomní, ale také zábavný dopravní prostředek. V robotickém autě se nebudete starat o řízení, ale relaxovat.

Jak se auta promění? Podle IEEE pokrok v družicové navigaci (navádění s centimetrovou přesností) a na poli senzoru umožní konstruovat plně autonomní vozidla bez klasických ovládacích prvků.

Rozlučte se tedy s volantem, plynovými pedály a řadicí pákou. Stejně tak zmiznou zpětná zrcátka, klakson a také ruční brzda.

Ovládací prvky přestanou diktovat členění prostoru posádky. Interiéry robotických aut budou připomínat spíše zmenšený obývák, s pohodlnými sedačkami a širokou zábavní multimediální technikou.

Ve stejné době také dojde k masivnímu rozmachu elektrických aut. Z vozidel tak již nadobro zmizí převodovka, komplikovaný a rozměrný spalovací motor, palivový a olejový systém a další „železo“ zajišťující funkci spalovacího motoru.

Zda se vám vše přitažené za vlasy? Nezapomeňte, že již dne v automobilech fungují pokročilé tempomaty, systémy hlídající rozestupy mezi auty, senzory sledující zda auto nevybočuje z jízdního pruhu, kamery hlídající neukázněné chodce nebo parkovací automaty. Stejně tak plně autonomní auta již brázdí běžným silničním provozem.

12 Comments on “Budoucnost za 20 let? Robotická auta vládnou světu”

  1. Pro naši generaci to je
    Pro naši generaci to je nezvyk, ale líná (a zaneprázdněná) budoucí generace to bude vyžadovat (tak, jako by nikdo nechtěl v mobilu spojovatelku…).
    Zajímavé je, jak jsou na obrázku v protisměru (a drží se za ruce – asi strachy 🙂 když jedou do moře). Je to náhoda nebo záměr? Sedět proti jízdě je bezpečnější, ale ani v letadlech (kde se to testovalo a dělají maximum pro bezpečnost, to neprotlačili) to není. Snad, až místo oken budou displeje…

  2. Překvapuje mě, že zde
    Překvapuje mě, že zde zatím napsali příspěvky jenom odpůrci.

    Chápu, že robotická auta nikdy neosloví všechny. Já sám bych na výlety s rodinou raději řídil sám a nenechával bych odpovědnost na robotovi. Je to prostě specifický produkt pro specifické podmínky.

    Nicméně alespoň já nejvíce kilometrů a času trávím na cestě do práce a z práce a tam si to umím živě představit. Bylo by naprosto super, pokud by se auto samo naučilo mojí trasu a po pár zkouškách bych mohl nechat řídit robota!
    Co si budeme nalhávat… stejně naše reflexy po ránu nejsou tak rychlé a myslím si, že krizovou situaci by celkem snadno mohl robot zvládnout lépe než ospalý či utahaný člověk.

    Za sebe tedy říkám, že pokud by takové auto bylo na trhu, tak kupuju!

  3. Ještě štěstí, že se
    Ještě štěstí, že se toho nedožiji.
    Rozhodně mne robotické vozidlo neekluje. Na jedné straně si majitel muže připadat jako ředitel a jeho řidič, na druhé straně skončí svoboda volby. Bude to jako když jedete s rodiči. Nehledě na to, že budou určitě podobné situace jako dnes v případech spoléhání se na autonavigace a gps.

  4. Robotické auto je pěkná
    Robotické auto je pěkná věc , jenže lidé takové auto nebudou chtít, mnoho lidí si totiž rádo řídí po svém a taky nechce aby je hlídal velký bratr. Navíc kdo půjde do vězení když takové auto způsobí nehodu – SW inženýr ? Prostě ty nehody budou stejně protože žádný SW není tak dokonalý aby nedělal nikdy chyby. Ty programy jsou nesmírně složité a každý SW obsahuje chyby – viz Windows – vývoj běží už 25 let.

  5. Ach, toto nadšenie z
    Ach, toto nadšenie z technického pokroku…

    Pred pár dňami som najazdil pekných pár stoviek kilometrov po cestách Čiernej Hory a Bosny a Hercegoviny, kde sme na autách, keď sme sa míňali, sklápali zrkadlá a spolujazdec kontroloval, či pravé koleso je ešte aspoň pár centimetrov od priepasti… veľmi nerád by som tam jazdil bez volantu 🙂

    A neznie moc dôveryhodne, keď bol prieskum tvorený na vzorke vedcov (to je taká hodne nepraktická a uletená kategória), študentov (snívajte s nami) a vládnych agentúr (kde sú samí odborníci, však áno). Nejako tam chýbal používateľ, ktorý by to riskol…

    1. Pozri si sutaz robotickych
      Pozri si sutaz robotickych aut organizovana Darpa-ou, a zistis ze je to cista utopia.

      Gogol jazdil s robotickym autom po vopred zmapovanych a spravne navrnhutych cestach len vdaka gps, ako vlak po kolaji, roboticka mys po ciare, to je dalsia utopia.

      Tak inteligentny hlavne kognitivne a emocionalne schopny softver skratka neexistuje. Vodici denne komunikuju pohladmi, jemnymi nuancami, doslova recou autotela.

      Co si pocnu take auta v spicke Bratislavy kde je nutna davka presadenia sa, inak budete cakat aj pol dna, alebo sede zony.
      Vodici rozmazleny autopilotom nebudu schopny prebrat manualne riadenie. Je to sprostost na N-tu.

Napsat komentář