Po světě jezdí přes 500 000 elektrických aut

Kalifornská univerzita Davis aktuálně vydala zprávu, podle které dosáhl počet elektrických aut na celém světě již půl milionu. Z toho 200 000 jich jezdí v a třetina tohoto počtu jen v Kalifornii.

Elektromobily Nissan Leaf v Londýně
foto: Nissan

Ve zprávě se započítávají elektromobily a plug-in hybridy prodané za poslední tři roky. Zpráva upozorňuje, že za toto období se stihlo prodat více elektrických aut, než za počáteční tři roky prodeje hybridních aut.

Zpráva zároveň upozorňuje, že výrobci elektromobilů, resp. elektrických aut obecně, velmi málo myslí na ženy. Ty přitom údajně ovlivňují rozhodování o koupi auta ze 60 až 80 %. To je možná důvod, proč se automobilka Tesla Motors rozhodla s Modelem X více zaměřit na ženy.

Silné prodeje elektrických aut za tři roky značí, že tato nová technologie se začíná rapidně šířit. Podobný vzorec je možné pozorovat u všech nových technologií jako jsou smartphony nebo klimatizace.

Důležité pro další růst trhu s elektrickými auty je také možnost koupit tato auta ojetá. Ojeté vozy představují v dvě třetiny všech nákupů aut.

Zpráva dále zmiňuje, že dalšími kupci elektrických aut (elektromobilů nebo plug-in hybridů) budou i nadále „inovátoři“, ale zároveň jejich sousedé a lidé v blízkém okolí. Vidět a mít možnost si elektrické auto projet totiž hraje při rozhodování o koupi zcela zásadní roli.

UC Davis

2 Comments on “Po světě jezdí přes 500 000 elektrických aut”

Napsat komentář