UHAC: Gigantický hybridní mořský tank

Americká námořní pěchota testuje technologický demonstrátor hybridního mořského tanku UHAC (Heavy-Lift Amphibious Connecter). Cílem je otestovat nový způsob dopravy lidí a nákladu z moře na pobřeží a zpět.

Obojživelný tank v akci.
foto: USMC

Doprava zboží a lidí z moře na pobřeží není nic jednoduchého, zvláště v oblastech bez jakékoliv infrastruktury. Nemusí jít jen o místa bojových operací, ale i o místa stižená přírodní katastrofou.

Přirazit s vyloďovací lodí na pláž a začít vykládat techniku není vždy možné. Velmi lehce se může stát, že technika uvázne na pláži na měkkém podloží. Ideální je využít takový prostředek, který dokáže plout po vodní hladině, překonat měkké podloží pláže a dostat se hlouběji do pobřeží.

Obojživelný tank UHAC

Vjezd do doku výsadkové lodě není pro obojživelný tank problém.
foto: USMC

V současné době takovým prostředkem jsou především nejrůznější vznášedla. Nyní však americká námořní pěchota (US Marine Corps), jejíž doménou jsou obojživelné operace, vyvíjí zcela nový druh obojživelného vozidla – vodní tank UHAC.

Skutečně UHAC připomíná tank, resp. pásové vozidlo. Avšak místo ocelových článků na pásech najdeme masivní porézní (se vzduchovými kapsami) pěnové polštáře. Při jízdě po hladině polštáře fungují jako pádla, při jízdě po zemi jako klasické články pásu.

Vozidlo vybavené pásy s pěnovými polštáři má velmi nízký měrný tlak. Není problém proto překonávat písečné pláže, bláto nebo bažiny.

UHAC v akci.
video: YouTube

Ve své finální verzi dokáže UHAC přepravit na pobřeží až 180 tun nákladu rychlostí až 20 uzlů (37 km/h). Problém nepředstavují ani tři metry vysoké vlny.

V současné době americká námořní pěchota testuje technologický demonstrátor UHAC poloviční velikosti na cvičení RIMPAC (Rim of the Pacific Exercise) v Tichém oceánu. I když demonstrátor je oproti finální verzi dvakrát menší, s délkou 13 m, šířkou 8 m a výškou 5 m se jedná o opravdu masivní dopravní prostředek.

Během cvičení zmenšený demonstrátor UHAC úspěšně přistál v doku výsadkové lodě USS Rushmore a vrátil se zpět na pobřeží. Dokázal tak technickou zralost konceptu i schopnost kooperace s loďmi amerického námořnictva.

Zatím není žádná zmínka o tom, že americká námořní pěchota plánuje vyrobit prototyp ve skutečné velikosti nebo dokonce spustit sériovou výrobu. Technologický demonstrátor se osvědčil, ale vzhledem ke klesajícímu rozpočtu amerického ministerstva obrany nad každým americkým zbrojním program visí otazník.

USMC

Napsat komentář