BMW

– oficiální stránky www.bmw.com
– české stránky www.bmw.cz

Bavorská automobilka BMW patří do trojlístku německých výrobců luxusních aut, společně s Mercedes-Benz a Audi. Byla založena v roce 1916 a sídlí v Mnichově. Kromě automobilů vyrábí také motorky.

Automobilka BMW vznikla během první světové války jakožto odnož výrobce letadel Rapp Motorenwerke. Od roku 1923 se zaměřila na výrobu motorek a následně od roku 1928 na automobily. V průběhu následujících desetiletí si automobilka postupně vybudovala zejména mezi oddanými automobilovými fanoušky skvělou reputaci.

Vlastnit vůz značky BMW se stalo symbolem nejen luxusu, ale také jízdního požitku a znalosti automobilového světa. V roce 2012 vyrobila skupina BMW celkem 1,845 mil. automobilů a 117 000 motocyklů. Kromě značky BMW vlastní automobilka také Mini.

Bavorská automobilka BMW se dlouhodobě zabývá vývojem vozů s alternativním pohonem. Její historie pokusů s elektromobily sahá až 40 let nazpět. Teprve v letech 2013-2014 ale přichází na trh s komerčními elektrickými auty: městským elektromobilem BMW i3 a sportovním plug-in hybridem BMW i8.

Napsat komentář