Tesla: létající auta i obojživelné stroje? Musk říká ano!

Není tomu tak dávno, co se Elon Musk, šéf Tesla Motors, vyjádřil v tom smyslu, že „Tesla by rozhodně mohla postavit létající auto“. Řekl to pro britský deník Independent. Aktuálně se rojí spekulace, že by Tesla mohla vyrábět také obojživelné auto.

Auto-ponorka Lotus Esprit z méně známé Bondovky Špión, který mě miloval s Rogerem Moorem
foto: InsideEVs

Vezměme to ze vzduchu na zem a pak pod oceán. O létajícím autě prohlásil Elon Musk, šéf Tesla Motors, pro britský Independent následující:

„Rozhodně bychom mohli postavit létající auto, ale to není ta nejobtížnější část. Ta spočívá v tom jak postavit létající auto, které je extrémně bezpečné a tiché? Protože když bude řvát, spoustu lidí tím akorát naštvete.“

už dávno není sci-fi. Pracuje na nich třeba americká společnost Terrafugia a na sousedním Slovensku dokonce vzniká Aeromobil. Jen pro připomenutí, Elon Musk je šéfem společností Tesla Motors vyrábející elektromobily Tesla Model S a SpaceX, která posílá rakety do vesmíru.

Ten samý Elon Musk si nedávno v aukci pořídil slavný obojživelný vůz, který byl k vidění v bondovce Špión, který mě miloval (s nechvalně proslulým Rogerem Moorem). Dnes je tento unikát, speciálně upravený Lotus Esprit, vystaven v designovém studiu Tesla Motors v Hawthorne.

Ve skutečnosti samozřejmě model není schopný pohybovat se pod vodou, což Muska údajně dost zklamalo (aby ne, když za něj dal skoro za milion dolarů). „Proto jsem se rozhodl jej upgradovat o elektrický pohon z Modelu S a zkusím z něj udělat skutečného obojživelníka.“ Chystá tedy Tesla také auto-ponorku?

3 Comments on “Tesla: létající auta i obojživelné stroje? Musk říká ano!”

      1. Aj lietajúce auto
        Aj lietajúce auto existuje.

        Aerocar je prvým dopravným prostriedkom na svete, ktoré mohlo oficiálne jazdiť po ceste a zároveň aj lietať. Dvojmiestne vrtuľové lietadlo vzniklo na základe prototypu z roku 1949, americký výrobca ho uviedol na trh o päť rokov neskôr 1954.

        Stroj, napriek tomu, že je starší viac ako 60 rokov, dosahuje vo vzduchu maximálnu rýchlosť 177 km/h, na cestnej komunikácii 96 km/h. Cena tohto lietajúceho auta však nie je nízka – vyjde vás na 800 000 libier (asi 965 tisíc Euro).

        text
        en.wikipedia.org/wiki/Aerocar

        obraz
        google.com/search?q=Aerocar&tbm=isch

        video
        James May’s Big Ideas – The Aerocar
        youtube.com/watch?v=h38UeDb7xw8

Napsat komentář