Tesla Model X: prototypy letos na podzim, auto pro ženy

Americká automobilka Tesla Motors úspěšně vyrábí a prodává desetitisíce elektromobilů Model S. A pilně chystá svůj druhý vůz, elektrické SUV Model X postavené na stejném podvozku. Má to být auto určené více pro ženy.

Elektrického SUV Tesla Model X se zákazníci dočkají na začátku roku 2015
foto: Tesla Motors

Tesla aktuálně rozeslala všem, kdo si elektromobil Model X zarezervovali, email plný zajímavých nových informací. Předně, nově rozšířená továrna Tesla ve Fremontu by měla začít vyrábět prototypy Modelu X už letos na podzim. Produkční série pak začne sjíždět „z pásu“ začátkem roku 2015.

Mezi novinky týkající se výbavy patří volitelná třetí řada sedadel (což ovšem možná řada zájemců o Model X považovala spíše za standardní součást výbavy) a také kamerová boční zrcátka. Ta dosud nemá Tesla schválena úřady (což přiznává), ale přesto je již nabízí jako volitelnou výbavu. Zjevně tedy na jejich schválení pracuje.

Standardní výbavou bude naopak pohon 4×4, plus bude možné na plocho sklopit třetí i druhou řadu sedadel a udělat si tak z „Xka“ malou elektrickou dodávku. Další nové informace ohledně Modelu X bude Tesla uveřejňovat během následujících měsíců.

Elon Musk, šéf Tesla Motors, nedávno ohledně Modelu X řekl: „U Modelu S jsme se asi příliš soustředili na mužské zákazníky, což doufám u Xka napravíme.“ Xko má být prostorné, mít velice dobrou viditelnost, a stále se nejspíš řeší nechvalně proslulé „falcon-wing“ dveře. Ty totiž měly problém s udržením vody a hluku mimo kabinu.

Tesla Model X má být podle Muska především praktické auto, a tak je jisté, že inženýři z Tesly neponechají nic náhodě. Navíc, mají za sebou léta zkušeností s praktickým provozem Modelu S, jejichž majitelé už najezdili stovky milionů kilometrů. A to se počítá.

14 Comments on “Tesla Model X: prototypy letos na podzim, auto pro ženy”

  1. Mně je vcelku jedno, v jakém budu jezdit autu, hlavně, když mě doveze, kam potřebuju, ale nějaký malý, pěkný autíčko, by se mi moc líbilo. Nevím ale, co by na něj řekl přítel. Ten na malá auta moc není a má jen to svoje a já jezdím většinou autobusem. Auto mi nekoupí. Ten si maximálně koupí nové repráky a autorádio tady pro svého miláčka 😀 .

    1. Možná ani nemusí. Může
      Možná ani nemusí. Může to být opravdu jenom nedořešeným těsněním dveří. Tím ovšem nemyslím jenom gumu, ale i boční prolisy. Hlavně na té střešní části to bude dost zajímavé. Jinak podobný problém teď nedávno vyřešil tuším BMW, teď nevím. Auto je bez středového sloupku, dveře tvoří po zavření nosnou část karoserie a snad se to podařilo dobře. 🙂

        1. No jo, srandičky, ale já
          No jo, srandičky, ale já myslím, že je to cíleno i na pány, mně to nepřijde jako kabelka, spíše jako takový unisex. Ostatně, moc mě zajímá, jak to vyřeší v prudkém dešti při otevření zadních dveří, když už je řeč o slečnách. To bude konstrukční lahůdka. 🙂 Jinak neříkejte, že byste nebral. Vypadá to prostorně a propracovaně, akorát vzadu nevím, jak to bude s hlavou u nás nad 180, abych si nepřibouchl hlavičku a následně z toho nezhloupl, je-li to ještě vůbec možné.

    1. Nissan QQ 2010 1.6L benzín
      Nissan QQ 2010 1.6L benzín – 6.7l (průměr na rok)
      Nissan QQ 2013 1.6L nafta – 5.8l (průměr na půl roku)

      Je jasné že audio Q7 a podobné budou samozřejmě dost mimo, ale s SUV jde jezdit za 2.5 Kč/km bez problémů… Bohužel u nových downsizovaných generací by měli výrobci k udávanému snížení spotřeby o 10-15% také dávat poznámku že životnost motoru se snížíla o víc jak 60%…

      1. Ako to povedat.. Ale
        Ako to povedat.. Ale porovnat model x – velkosť Q7 výkon min 400 koní kr´tiaci moment odhadom 600/alebo viac/ Nm/m a Nissan QQ osadený motorom zo sekačky ktorý ma cca 1/4 výkon a cca 1/2 krútiaci moment možno polovičný mi príde scestné… A ked sme pri tom. Model X bude mat náklady 2-3 Eur/100km a nissan polovičnej veľkosti a paródiou na motor má reálne náklady na palivo 9Eur/100km

          1. To že ho nepotrebujete vy
            To že ho nepotrebujete vy neznamená že ho nepotrebuje nikto. riešime tu luxusné SUV v cene 100 a viac a vy vytiahnete pre porovnanie prevádzkových nákladov auto za 1/5 ceny. Prosím vždy porovnávanie autá rovnakej kategórie a aspoň zhruba rovnakých výkonov.

Napsat komentář