Nimbus – fantastický koncept cestovní dodávky

Designér Eduardo Galvani přišel nedávno s konceptem cestovní dodávky nazvané Nimbus. Kulatý vůz, vzdáleně připomínající slavný hipísácký Volkswagen Bus, pohání hybridní ústrojí a využívá i solární energii.

Koncept cestovní elektrické dodávky Nimbus
foto: Eduardo Galvani

Hlavní pohonnou jednotkou cestovní dodávky Nimbus je elektromotor o výkonu 130 kW (180 koní) napájený z lithium-iontové baterie. Pro dobíjení baterie slouží malý spalovací motor běžící jako generátor (který pravděpodobně zároveň slouží jako vytápění).

Auto je postaveno z pevných, avšak lehkých materiálů jako je hliník, titan a uhlíková vlákna. Díky tomu dosahuje Nimbus teoretické spotřeby kolem 1,3 l/100 km. Část vozu pokrývají tenkovrstvé solární články, které mohou taktéž dobíjet baterii.

Nimbus disponuje v představě svého autora Eduarda Galvaniho pohonem na všechna čtyři kola a dalšími třemi jízdními módy (Energy Saver, Standard Trip, Faster Cruise). A také autopilotem, tedy robotickým řízením. Vejde se do něj celkem pět lidí.

galerie: Nimbus
Nimbus Nimbus Nimbus

Středovou konzoli tvoří dotyková obrazovka z níž je mimo jiné přístup také na internet. K dispozici je ve voze také wi-fi, bluetooth, 4x USB port a 12V zásuvka. Ve voze je dokonce i lednička!

Specifikace konceptu Nimbus:

Rozměry: 2,1 m x 4,2 m x 2,6 m
Hmotnost: 1620 kg
Pohon: motor vzadu, hybrid
Dveří: 5
Dojezd: 260 až 320 km
Max. rychlost: 130 až 160 km/h
Zrychlení (0-100 km/h): 13 vteřin
Zavazadlový prostor: 470 l

5 Comments on “Nimbus – fantastický koncept cestovní dodávky”

  1. Totální pí…a k
    Totální pí…a k ničemu!!!! T3 byla jednoduchá, nic navíc, geniálně vyřešená, vydržela nemožné, dostala se skoro všude. Co má tahle rumová pralinka, u které když upadne jeden drátek, tak skončila a bez elektronické laboratoře to nikdo neopraví, společného s T3?

Napsat komentář