Toyota úspěšně vstoupila do letošního podniku Le Mans

Závodní tým Toyota Racing, současný leader světového šampionátu WEC, vstoupil do podniku 24 Le Mans 2014 v rámci oficiálního testování na závodním okruhu Circuit de la Sarthe. V odpoledních testovacích jízdách tým uzavíral dvěma nejrychlejšími časy na okruh, o které se postaraly vozy TS040 HYBRID č. 8 a 7.

Závodní hybrid TS 040 stáje Toyota Racing
foto: Toyota

TISKOVÁ ZPRÁVA

Ještě důležitější je však skutečnost, že oba vozy bez potíží dokončily celé testování, při kterém dohromady absolvovaly 88 kol, tedy 1200 km.

Závod Le Mans je třetím kolem světového šampionátu vytrvalostních soutěží FIA; tým TOYOTA Racing v letošní sezóně zvítězil na okruhu v Silverstone a Spa-Francorchamps. Díky těmto úspěchům má tým náskok 48 bodů před silnými soupeři, kterými jsou týmy Audi a Porsche.

Dva včerejší čtyřhodinové tréninky byly jedinou příležitostí, kdy bylo týmům dovoleno testovat na závodní trati před zahájením Le Mans volnými tréninkovými jízdami a kvalifikací naplánovanou na středu 11. června. Bylo to tudíž vůbec poprvé, kdy vůz TS040 HYBRID vyjel na trať v Le Mans.

Jezdci Alex Wurz, Stéphane Sarrazin a Kazuki Nakajima ve voze č. 7, resp. Anthony Davidson, Nicolas Lapierre a Sébastien Buemi ve voze č. 8, měli skutečně náročný program.

Během pouhých osmi hodin praktického testování před zahájením závodu pořádaného ani ne za dva týdny musel tým maximálně zužitkovat přidělený čas, aby vyhodnotil nastavení aerodynamiky i mechanických komponent, ale i několik různých druhů pneumatik Michelin s odlišnou směsí gumy.

Náročnou zkouškou prošel i systém pohonu TOYOTA HYBRID System-Racing modernizovaný pro sezónu 2014, kdy tým analyzoval, jak co nejefektivněji zužitkovat výkonovou posilu 480 k hybridního systému s pohonem všech kol.

Hybridní soustava pohonu přispívá k celkovému systémovému výkonu 1000 k; to je více než u verze pro sezónu 2013, ačkoli spotřeba paliva vozu poklesla o 25 %.

Vlastní akce v závodním týdnu začne ve středu 11. června v 16:00 čtyřhodinovým tréninkem a poté od 22:00 dvouhodinovou kvalifikací. Kvalifikace pokračuje ve čtvrtek dvěma dalšími dvouhodinovými jízdami (v 19:00 a 22:00). Závod začíná v sobotu v 15:00 (ráno v 9:00 se ještě uskuteční 45minutová zahřívací jízda).

tisková zpfáva

Napsat komentář