Zemní plyn se má stát třetím nejrozšířenějším palivem

Nejvíce vozidel na dnes globálně přibývá v oblasti kamionové dopravy, dodávek a autobusů, protože pro firmy to znamená velké úspory a doba návratnosti investic je velmi krátká. Podle poslední zprávy Navigant Research z dubna 2014 by mělo jezdit do roku 2022 jen nákladních vozů a autobusů na CNG až 3,7 milionu.

V České republice mají prodej CNG aut podpořit nové modely Citigo G-TEC a především Škoda Octavia G-TEC s pohonem na stlačený zemní plyn
foto: Hybrid.cz

Do roku 2020 by pak celkově auta na zemní plyn měla mít podle studie Navigant 9% podíl ze všech vozidel na světě. Podle těchto odhadů pak bude CNG třetím nejoblíbenějším palivem po benzínu a naftě. 

V roce 2007 jezdilo ve světě 5,3 milionu CNG vozidel, v roce 2010 pak 11 milionů a na konci roku 2014 už 20 milionů CNG vozidel, to je dvojnásobný nárůst každé tři až čtyři roky. Ročně se prodá ve světě asi 2,3 miliony CNG vozidel a toto číslo každým rokem narůstá. V roce 2023 by to mělo být ročně dokonce 3,5 milionu.

V ČR je dnes již více než 7000 CNG vozidel, poslední meziroční nárůst byl více než 2000 vozidel. Největší vozové parky organizací v ČR, tzv. fleety, mají už 500-700 CNG vozidel. Na trhu je dnes asi 35 typů osobních sériově vyráběných vozidel. S dodávkami, nákladními vozy a autobusy celkem 65 typů.

tisková zpráva

4 Comments on “Zemní plyn se má stát třetím nejrozšířenějším palivem”

        1. Jakkoliv by to nebylo od
          Jakkoliv by to nebylo od věci, nebyl bych si tím tak docela jistý: přestavba na CNG je složitější a dražší než v případě LPG. Nenabízí ji ani tolik firem jako v případě LPG. A naopak nabídka továrních vozů na CNG je stále šiřší právě proto, aby lidé nemuseli spoléhat na přestavby.

Napsat komentář