Tesla už je v Číně: otevřela tam první dobíjecí stanice Supercharger

Na veletrhu Auto China 2014 představila americká automobilka Tesla Motors slavnostně první rychlodobíjecí stanice Supercharger. Čínští majitelé elektromobilů Tesla Model S tak mohou bez problémů a zdarma dobíjet svá auta přímo v Pekingu a Šanghaji.

První rychlodobíjecí stanice Supercharger v Číně
foto: Tesla Motors

Elon Musk, šéf automobilky Tesla Motors, k tomu řekl: „V budoucnosti bude Tesla na výstavbě sítě rychlodobíjecích stanic Supercharger spolupracovat s partnery. První dobíjecí stanice v Pekingu byla vybudována ve spolupráci s Hanergy Solar Group. Tesla bude i nadále investovat do stavby Superchargerů v Číně s cílem rychlého rozšíření naší sítě.“

Tesla Motors má v současné době své rychlodobíjecí stanice už v (>80), Evropě (>10) a Číně. Zmíněná společnost Hanergy zajistila v Číně speciální systém solárního dobíjení. To využívá speciální solární moduly sestavené z tenkovrstvých solárních článků s účinností údajně až 20,5 %.

V přípravě je už sedm dalších stanic Supercharger v Číně. Všechny mají získávat energii ze slunce, podobně jako první dva. Dobíječky budou otevřeny 24 hodin denně sedm dní v týdnu.

8 Comments on “Tesla už je v Číně: otevřela tam první dobíjecí stanice Supercharger”

    1. Zatím bych byl opatrný.
      Zatím bych byl opatrný. Dost to sleduji a zatím jsem to nikde nezaznamenal. Je to ale možná tím, že neumím Čínsky. Pokud to má i další parametry srovnatelné s křemíkovými články, tak je to opravdu velký posun. Četl jsem, že se chystají křemíkové články s účinností kolem 24%, ale je to už asi rok nějak se nic moc vcelku neděje.

Napsat komentář