Seat Leon TGI míří na Rallye Český Krumlov

Seat míří na letošní Rallye Český Krumlov s flotilou vozů Leon TGI na stlačený zemní plyn (CNG), jejichž posádky poměří síly s konkurencí v rámci New Energies Rallye pro vozidla s alternativním pohonem.

Seat Leon TGI s pohonem na CNG (stlačený zemní plyn)
foto: Seat

TISKOVÁ ZPRÁVA

Třetí ročník českokrumlovské New Energies Rallye přivítá elektromobily, hybridní vozy a vozy na alternativní paliva (, , etanol). Ekologická soutěž se uskuteční v rámci 42. Rallye Český Krumlov ve dnech 2. až 3. května 2014.

3. New Energies Rallye Český Krumlov 2014 pořádá ČK motosport ve spolupráci s ÚAMK Automotoklubem Český Krumlov a SPŠ Tábor. Organizátoři této ekologické soutěže se nechali inspirovat podobně koncipovanou soutěží Energies nouvelles Rallye Monte Carlo.

Na rozdíl od klasické rallye se jedná o jízdu pravidelnosti se stanoveným jízdním průměrem podle šipkového itineráře a s vloženými zvláštními měřenými zkouškami na přesnost.

Soutěž probíhá za běžného provozu s dodržováním dopravních předpisů. Výjimkou potvrzující pravidlo je jízda na uzavřeném okruhu na výstavišti v Českých Budějovicích.

Podobně jako v loňském ročníku odstartuje soutěž hvězdicovou jízdou ze tří měst. Letos byl vybrán Tábor, Třeboň a rakouský Freistadt. Posádky vyjedou ze tří uvedených měst v pátek 
2. května v 11 hodin a jejich cílem bude Český Krumlov.

Odtud povede třicetikilometrová první etapa na výstaviště v Českých Budějovicích. V druhé, sobotní etapě (start v 8:15) čeká na posádky 136 km z Českých Budějovic přes Svatý Jan n/M., Kaplici, Dolní Dvořiště, Lipno, Rožmberk a Jelenku do Českého Krumlova.

Cílem New Energies Rallye 2014 je Jelení zahrada pod zámkem v Českém Krumlově, kde se uskuteční také slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen. Příjezd do cíle je plánován na 15:35.

Seat bude na 3. New Energies Rallye Český Krumlov 2014 reprezentován hned osmi vozy Leon TGI. Za volant modrého importérského Leonu 1.4 TGI Style usedne Aleš Novák, ředitel divize Seat společnosti Porsche Česká republika, se spolujezdcem Františkem Vahalou. Do soutěže je kromě nich přihlášeno dalších sedm posádek s dealerskými vozy Seat Leon TGI.

Seat Leon 1.4 TGI Style lze na českém trhu pořídit již za 462 900 Kč. Zákazník za tuto cenu získá plnohodnotný rodinný vůz s dynamickými jízdními vlastnostmi a mimořádně hospodárným provozem. Zážehový motor 1.4 TGI, dodávaný v kombinaci s šestistupňovou mechanickou převodovkou, může spalovat CNG nebo benzin Natural 95.

V obou případech podává nejvyšší výkon 81 kW (110 k) a maximum točivého momentu 200 N.m poskytuje v širokém rozpětí otáček od 1500 do 3500 min-1. Tomu odpovídají dynamické jízdní vlastnosti, ilustrované zrychlením z 0 na 100 km/h za 10,9 s a nejvyšší rychlostí 194 km/h.

Pětidveřový Leon 1.4 TGI se přesto spokojí v průměru s pouhými 3,5 kg CNG/100 km, což odpovídá emisím CO2 jen 94 g/km. Nádrže pojmou 15 kg CNG, což postačí na více než 400 km jízdy.

S 50litrovou zásobou benzinu vychází celkový teoretický dojezd na cca 1300 km.

tisková zpráva

Napsat komentář