Létající náklaďák: sen všech generálů

Americká firma Advanced Tactics poprvé ve vzduchu vyzkoušela svůj hybridní zásobovací a evakuační stroj Black Knight Transformer. Stroj se pohybuje po zemi jako vozidlo a ve vzduchu jako vrtulník.

Létající armádní nákladní vůz Black Knight Transformer poprvé ve vzduchu
foto: Advanced Tactics

Kříženci mezi vozidly a letadly rostou doslova jako „houby po dešti“. Zmínit můžeme slovenský projekt Aeromobil nebo americký Terrafugia TF-X. V Česku zase vznikl zajímavý projekt elektrického létajícího kola. Dalším podobným projektem, i když v trochu větším měřítku, je i americký vojenský hybridní dopravní stroj Black Knight Transformer.

Dopravu zásob nebo vojáků na moderním bojišti zajišťují čím dal častěji vrtulníky. Nepostradatelné jsou také při evakuaci zraněných. Poskytnutí první pomoci a transport zraněného z bojiště je však velmi nebezpečná operace, která již mnohdy stala zranění a životy zachránců.

Black Knight Transformer

Black Knight Transformer
foto: Advanced Tactics

Mnoho operací je prováděno v městských, nebezpečných a zamořených oblastech, kde konvenční CASEVAC (záchranná evakuace – pozn. redakce) operace jsou obtížně proveditelné. Tento program (Black Knight Transformer – pozn. redakce) vyvíjí prostředek, jenž pomůže snížit expozici člověka v nebezpečných podmínkách a situacích,“ dočteme se v tiskové zprávě Advanced Tactics.

Pilotovaný nákladní vrtulník je navíc velký, zranitelný a potřebuje velkou přistávací plochu. Často tak zraněný (případně náklad) musí překonat na cestě do vrtulníku značné vzdálenosti, což je rizikové jak pro něj, tak pro všechny zúčastněné. Cílem programu Black Knight Transformer je tuto „mrtvou“ vzdálenost zkrátit.

Black Knight Transformer

Black Knight Transformer není žádný drobek
foto: Advanced Tactics

Black Knight Transformer je především létající stroj. Pro pohyb ve vzduchu slouží osmice rotorů, které jsou spárované se stejným počtem spalovacích motorů. K pohybu vpřed a ke změně směru se využívá dvojice zadních naklápěcích rotorů. Změna výšky se pak děje pouze změnou otáček rotorů. Nenajdeme zde tak komplikované, poruchové a drahé mechanické převody jako o vrtulníku.

V případě potřeby je možné k pacientovi dojet také po zemi. Typickým příkladem jsou úzké ulice měst. Black Knight Transformer může přistát na volném prostranství a do cílového místa se proplést ulicemi měst.

Black Knight Transformer již v prosinci úspěšně provedl jízdní zkoušky. Nyní se stroj poprvé vznesl do výšky 3 metrů. Probíhající testy zatím potvrzují technickou vyzrálost koncepce a konstrukce.

Dlužno dodat, že Black Knight Transformer je technologickým demonstrátorem – slouží k osvojení nových technologií. Než se dočkáme prvních skutečných létajících vojenských aut (případně „jezdcích vrtulníků“), uběhne ještě mnoho let.

Advanced Tactics

2 Comments on “Létající náklaďák: sen všech generálů”

  1. To mnozstvo komentarov co sa
    To mnozstvo komentarov co sa pod tymto clankom nahromadilo (0) hovori o tom ako velmi citatelov zaujimaju technologicke vydobytky americkej armady, ktore z ekologiou nemaju nic spolocne.

    Nakoniec aj tak amici zistia ze ich precuraju kdejaki rusi tak ako nedavno v ciernom mori

    http://indian.ruvr.ru/2014_04_21/Russian-Su-24-scores-off-against-the-American-USS-Donald-Cook-5786

    (Pre anglicky nehovoriacich: Je to clanok o tom ako americka protilietadlova lod zakotvila pred dvoma tyzdnami v Ciernom mori a priletela JEDNA neozbrojena ruska stihacka, vyradila im systemy a nasimulovala 12! utocnych naletov a odletela.)

    A ak su „nepriatelia ameriky“ aspon taky zly ako amerika sama, tak by vobec nemali chodit zachranovat ranenych.

    https://www.youtube.com/watch?v=8cO95VlEA18
    (Pre anglicky nehovoriacich: Vo videu sa hovori o tom ako si jeden vojak americkej armady (Bradley Manning) dovolil poukazat na vojnove zlociny pri zachranovani ranenych protistranou a teraz mu hrozi 136 rokov vo vazeni.)

Napsat komentář