Sportovní vůz od BMW a Toyoty: hybrid se superkondenzátory

Dva světoznámí výrobci automobilů německá BMW a japonská Toyota pracují na novém sportovním voze. Vývoj vozu byl již potvrzen šéfy obou automobilek. Nová hračka pro horních deset tisíc se na silnice dostane v roce 2017.

Stane se předobrazem nového vozu tajemný koncept Toyota FT-1?
foto: Toyota

Jméno ani bližší technické podrobnosti nového sportovního vozu veřejnost ještě nezná. Automobilky pouze pustily do světa základní konstrukční a technické údaje.

Auto nabídne místo pro dva pasažéry. Při konstrukci nejnamáhanějších částí se uplatní vysokopevnostní ocel. Pří výrobě se také ve velké míře uplatní lehké materiály jako hliník a uhlíková vlákna.

Základem pohonné jednotky se stane benzínový motor, kterému budou sekundovat elektromotory. Počet, umístění ani výkon elektromotorů však není oficiálně znám. Energii elektromotorům poskytnou superkondenzátory – poprvé použité u sériového vozu.

Podle informací prosáklých do médií však BMW/Toyota nové sportovní auto postaví na základě závodního auta Toyota TS030 Hybrid. Kvality závodního auta od Toyoty můžeme obdivovat na závodech Le Mans.

Toyota TS030 Hybrid využívá benzinový motor o objemu 3,4 l (417 kW) umístěný pod přední kapotou. Motoru sekunduje dvojice elektromotorů umístěných na zadní nápravě.

Energii elektromotorům dodávají superkondenzátory, a to především při zrychlení a při výjezdu ze zatáček. Superkondenzátoy dokáží okamžitě dodat velké množství energie. Stejně tak je lze velmi rychle nabít. Bohužel je jejich kapacita velmi malá.

Toyota TS030 Hybrid k nabíjení superkondenzátorů využívá systém KERS (Kinetic Energy Recovery System) a rekuperaci energie při brzdění. Superkondenzátory se tak při brzdění před zatáčkou dobijí a při výjezdu poskytují extra výkon (223 kW) zadním elektromotorům.

BMW a Toyota jistě nemají postavit klasický hybrid, neboť ten by konkuroval sportovnímu hybridu BMW i8. Připomeňme, že o pohon BMW i8 se stará 1,5l tříválec připojený k zadní nápravě. Systém je doplněn o elektromotor, který může pohánět přední nebo zadní nápravu. Lithium-iontová baterie v BMW i8 vystačí na max. 35 km čistě elektrické jízdy.

Toyota

4 Comments on “Sportovní vůz od BMW a Toyoty: hybrid se superkondenzátory”

Napsat komentář