Saab spustil pilotní výrobu elektromobilu 9-3 EV

Švédská automobilka Saab za sebou nemá právě šťastné roky. Ještě předtím než v roce 2011 zkrachovala, koketovala s elektromobily. Když ji v roce 2012 získalo konsorcium NEVS, slíbilo výrobu obnovit a zaměřit se právě na eletrický pohon.

Elektrická verze Saab 9-3 sice staví na podvozku z roku 2003, ale vypadá velmi současně
foto: Saab/NEVS

Konsorcium NEVS (National Electric Vehicle Sweden, joint-venture, které je spojením japonského, švédského a čínského kapitálu) aktuálně spustilo pilotní výrobu elektrické verze vozu Saab 9-3. Prvních 200 kusů má být vysláno do historického devítimilionového čínského města Čching-Tao.

To je podle řady přehledů na prvním místě čínských měst, ve kterých se dobře žije. Kromě toho se tam nachází také světoznámý pivovar Tsingtao, který v roce 1903 založili němečtí osadníci. Není náhoda, že elektromobil míří právě tam. Město totiž vlastní 22 % konsorcia NEVS.

Dojezd elektrických Saabů je podle dostupných specifikací 200 km na jedno nabití. Nutno dodat, že podle zatím dostupných informací nejde o auto postavené „od podlahy“ jako elektromobil, nýbrž jde o elektrický pohon naroubovaný na Saab 9-3, původně z roku 2003.

5 Comments on “Saab spustil pilotní výrobu elektromobilu 9-3 EV”

Napsat komentář