Nissan Leaf v Británii roste, Renault Zoe ve Francii ztrácí

Začátek nového měsíce s sebou přináší i zajímavé statistiky pro ten uplynulý. Z nich lze mimo jiné vyčíst, že zatímco „mazlíček“ Renault Zoe doma ve Francii kontinuálně ztrácí, Nissan Leaf se v Británii naopak výrazně vzchopil.

Elektromobil Nissan Leaf u dobíjecí stanice v popředí, v pozadí větrné elektrárny
foto: Nissan

Elektromobil Renault Zoe prodal během března 2014 doma ve Francii pouze 255 kusů. Je to sice více než 205 o měsíc dříve a rekordně nízkých 102 v lednu 2014, ale pořád hodně daleko k rekordnímu březnu 2013, kdy se prodalo 1089 kusů Zoe.

Od začátku roku 2013 se celkem ve Francii prodalo 6073 kusů tohoto elektromobilu francouzké provenience. Pro srovnání, nové Clio IV prodává ve Francii měsíčně kolem 8500 kusů. Nepoměr, který nedělá elektromobilitě ve Francii příliš dobrou reklamu.

Elektromobil Renault Zoe se aktuálně začal prodávat v Norsku, jednoznačně nejprogresivnějším elektromobilním trhu Evropy. Automobilka Renault pochopitelně doufá, že daňové odpustky a značné státní dotace jí tam dopomohou k výraznému úspěchu. Držíme palce.

Pojďme ze země galského kohouta za kanál La Manche a k automobilce Nissan. Ta v Británii už nějakou dobu prodává své elektrické auto Nissan Leaf. V lednu 2014 prodala 230 kusů, o měsíc později pouhých 38. Březen ale vše spravil, když se od dealerů rozjelo rekordních 630 Leafů.

Nakonec nebude špatné si připomenout, že automobilky Nissan a Renault fungují již několik let v alianci Renault-Nissan a obě je vede Carlos Ghosn.

InsideEVs

One Comment on “Nissan Leaf v Británii roste, Renault Zoe ve Francii ztrácí”

  1. Zoe není špatné auto,
    Zoe není špatné auto, možná lidem vadí to, že v žádné verzi nejde koupit včetně baterie a vždy je tak přítomen pronájem baterie.

    Mimochodem teď jsem se díval do katalogu v Anglii a tam lze pořídit Leaf ve střední výbavě za 18500 GBP bez baterie s pronájmem a za 23500 GBP včetně baterie. Takže podle toho si baterii cení na cca 5000GBP = 165tis Kč, cože je 343USD/Kwh.

Napsat komentář