Za první čtvrtletí roku jezdí v ČR dalších 340 CNG vozidel

Podle statistik Českého plynárenského svazu (ČPS) se registrovalo letos za první čtvrtletí 340 CNG vozidel, tedy v České republice (ČR) jezdí dnes celkem již 7 050 CNG vozidel. Z tohoto počtu je již v ČR 435 CNG autobusů a 81 komunálních CNG vozidel (nárůst v prvním čtvrtletí byl 12 CNG autobusů a 6 komunálních vozidel).

Mercedes-Benz třídy B s pohonem na stlačený zemní plyn () u plynové plnící stanice
foto: Mercedes-Benz

TISKOVÁ ZPRÁVA

To odpovídá i poslednímu meziročnímu nárůstu CNG vozidel v ČR, který byl dokonce více než 2 tisíce CNG vozidel. V prvním čtvrtletí roku 2014 bylo v ČR prodáno celkem 42 993 všech nových osobních automobilů, některá ale i do zahraničí.

Počet CNG aut v ČR:

Auta osobní a dodávková: 6334
Autobusy: 435
Komunální vozidla: 81
Ostatní vozidla (off-road): 200
Celkem vozidel na stlačený zemní plyn: 7050

„Kromě osobních vozidel očekáváme v letošním a příštím roce také nárůst dalších nejméně asi 250 CNG autobusů ve městech. Na polovinu z nich využijí města, jako třeba Brno, Ostrava nebo Ústí nad Labem, až 85 procentní evropskou dotaci v rámci Operačního programu Životního prostředí,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

„Mrzí nás, že jediná Praha, pokud je nám známo, neuvažuje o zavedení této ekologické hromadné dopravy, i když její emise často překračují povolené limity,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady ČPS.

„Není potřeba jakýchkoliv experimentů, podíváte-li se třeba na Barcelonu, tam jezdí už 398 autobusů na stlačený zemní plyn a jen jeden plně elektrický. Ve světě je využití CNG v hromadné dopravě zcela běžné, celkem jezdí téměř 782 tisíc CNG autobusů. CNG je pro velká města dnes nejekologičtějším a nejúspornějším řešením,“ dodává Jiří Šimek.

Na světě dnes jezdí již 20 milionů CNG vozidel. Ročně se prodá ve světě asi 2,3 miliony CNG vozidel a toto číslo každým rokem narůstá, v roce 2023 by to mělo být ročně dokonce 3,5 milionu.

tisková zpráva

One Comment on “Za první čtvrtletí roku jezdí v ČR dalších 340 CNG vozidel”

Napsat komentář