Liftago: taxíkem po Praze normálně

Nevalnou pověst pražských taxikářů se snaží napravit nezávislá bezplatná aplikace Liftago Taxi. Ta zobrazuje doporučenou trasu k cíli na interaktivní mapě a kontrolní taxametr během jízdy. V Praze již Liftago agreguje nabídky přes 400 taxikářů a aplikaci si stáhlo více než 20 000 uživatelů.

Mobilní aplikace Liftago: taxíkem po Praze snadno, rychle a levně
foto: Liftago

TISKOVÁ ZPRÁVA

Problém podvodníků mezi českými taxikáři se nedaří dlouhodobě a efektivně vyřešit. A to ani po více či méně úspěšných pokusech např. pražského magistrátu, od přísnějších a častějších kontrol, přes důraznější vymáhaní vysokých pokut (a například i odebrání vozu), až po zavádění tzv. Fair Place – stanovišť s magistrátem garantovanou maximální sazbou 28 Kč/km.

Taxikáři za svou mnohdy nevalnou pověst vděčí především praktice zvané „turbo“, kdy taxikář tajně a nezákonně navyšuje cenu za jízdu. Tato neutěšená situace však může být vyřešena pomocí moderních technologií.

Postačí k tomu jen chytrý mobilní telefon a nezávislá bezplatná aplikace Liftago Taxi, která zobrazuje doporučenou trasu k cíli na interaktivní mapě a kontrolní taxametr během jízdy. V Praze již Liftago agreguje nabídky přes 400 taxikářů a aplikaci si stáhlo více než 20 000 uživatelů.

Nabídky slušných řidičů do několika vteřin

Prostřednictvím aplikace Liftago Taxi si lze objednat konkrétního volného řidiče, ať už normálně používá jakýkoliv dispečink. Uživatel si v reálném čase vybírá řidiče podle ceny, dojezdového času a hodnocení spokojenosti předchozích zákazníků. Pasažér předem ví, kolik zhruba za jízdu zaplatí a jakou úroveň přepravy může očekávat.

Liftago Taxi je bezplatný rezervační a objednávací systém všech taxikářů v okolí, který je nezávislý na konkrétním provozovateli nebo dispečinku. Funguje na podobném principu jako je kupříkladu světoznámý booking.com pro rezervaci hotelů.

Službu tedy lze přirovnat třeba k internetovým srovnávačům, které nám vyhledají určitý produkt či službu dle zadaných kritérií e-shopu jako je cena, hodnocení kupujících, doprava a další.

Martin Hausenblas, zakladatel a spolumajitel startupu ADLER iTech, firmy, která aplikaci vyvinula: „Naším dlouhodobým cílem je řešit přetíženou automobilovou dopravu ve městech. Město pro lidi, ne pro auta. Jen v Praze je milion zakázek taxi za jediný měsíc. Pokud dlouhodobě ušetříme taxíkům dojezd byť jen o kilometr, zbavíme tím centrum milionu zbytečně projetých kilometrů a snížíme tak dopravní zácpy a zplodiny. Díky Liftago každý taxikář dostává zakázky ze svého okolí a nejezdí pro zákazníka přes půl města. Taxikáři tak jezdí jen výdělečné trasy a zákazník šetří čas i peníze. Navíc se poptávka trhu soustředí na poctivé řidiče.“

Přínos pro slušné řidiče

Poctivým řidičům služba Liftago přináší prostřednictvím řidičské verze aplikace více zakázek, úsporu peněz a času na nákladném dojíždění k zákazníkovi a především je motivuje poskytovat kvalitní služby za férovou cenu. Stejně tak jako zákazník hodnotí řidiče, hodnotí i řidič zákazníky pro ostatní taxikáře.

Zkušený taxikář Petr V. z Prahy: „Největší výhodou Liftaga je způsob jakým funguje. Předem vím, zda je vůbec zakázka pro mě rentabilní. Sám si vybírám jenom zákazníky v mém okolí, takže ušetřím peníze za dojíždění. Také předem vím, co od pasažéra můžu čekat a kam ho povezu. A díky ušetřenému času získám hlavně více rentabilních zakázek. V neposlední řadě méně opotřebuji auto a nemusím trčet v kolonách.“

Služba Liftago je pro uživatele zdarma a kromě Prahy ji bude brzy možné využít i v dalších českých městech – čím víc zájemců z řad řidičů a dispečinků Liftago v daném městě zaznamená, tím rychleji se dané město rozběhne. Blízký start se očekává například v Brně.

Liftago v březnu spustilo testovací provoz v zahraničí – v polském Krakově – a bude se postupně rozšiřovat do dalších zemí. Mobilní aplikace Liftago Taxi je dostupná pro telefony s operačními systémy iOS a Android. Lze si ji zdarma stáhnout přes obchod Google Play nebo Apple App Store.

Liftago v číslech (25.3.):

• Počet stažení aplikace Liftago Taxi: 20 762, od začátku roku v průměru 139 nových instalací denně
• Aktuální počet řidičských registrací: 869 (z toho v Praze téměř 500), denně cca 5 nových, v Polsku již 122 registrovaných řidičů
• Nejaktivnější řidiči dostávají už 5-10 zakázek týdně
• Počet aktivních uživatelů v ČR: za únor, který byl taxikářsky slabší, bylo 3 776 unikátních použití aplikace, od té doby klouzavý růst cca 30 % z týdne na týden
• Počty jízd: poslední týden 258 jízd v Praze, nárůsty cca 30 – 50 % z týdne na týden, silnější zaměření na získávání uživatelů plánujeme na konec března a duben, kdy očekáváme překonání 200 jízd denně; kromě toho probíhají první jízdy v ostatních městech ČR a v polském Krakově.

tisková zpráva

Napsat komentář