Fomm Concept One: plovoucí elektromobil

Japonská společnost Fomm aktuálně představila nový malý městský elektromobil Concept One (neplést s Rimac Concept One). Jde údajně o nejmenší čtyřmístné elektrické auto. Které navíc umí plavat.

FOMM Concept One: plovoucí elektromobil pro čtyři
foto: FOMM

Rozměry elektromobilu Fomm Concept One jsou pouhých 2495 mm délky, 1295 mm šířky a 1550 mm výšky. Auto váží 460 kg a maximální výkon je 10 kW při max. točivém momentu 280 Nm. Přes to všechno se do něj vejdou čtyři dospělí lidé. Lépe řečeno Japonci.

Výjimečná je na tomto konceptu elektromobilu ještě jedna věc: dokáže totiž plavat, a dokonce se ve vodě aktivně pohybovat. Společnost Fomm tím zjevně reaguje na v Japonsku stále ještě doznívající katastrofu přílivové vlny tsunami, která v roce 2011 zpustošila část pobřeží na východě země.

Auto využívá baterií ve formě kazet a řídí se nikoliv volantem, ale řidítky podobnými těm motocyklovým. Dveře na obou stranách jsou posouvací. Prozatím není jasné kdy, za kolik, případně za vůbec se vůz začne prodávat. Výrobce však ne úplně špatně cílí především na ty oblasti v Japonsku, které jsou potenciálně ohroženy záplavami.

FOMM

Napsat komentář