Po Vélib a Autolib přichází Scootlib: veřejné půjčovny elektroskútrů

Paříž má dnes k dispozici jak veřejné půjčovny jízdních kol (Vélib), tak elektromobilů (Autolib). Brzy by se k nim mohly přidat i půjčovny elektrických skútrů. Navrhuje to Anne Hidalgo, která kandiduje v místních volbách za socialistickou stranu.

Půjčovna elektroskútrů Scoot v San Francisku
foto: Scoot

Půjčovny elektroskútrů už dnes fungují v San Francisku (Scoot) a katalánské Barceloně (Motit). V obou případech jde ale o poměrně malé půjčovny s několika desítkami, max. stovkami strojů. Anne Hidalgo by ráda v Paříži rozjela projekt v podobném měřítku jaké má dnes Vélib či Autolib.

Představuje si, že po Paříži a jejích předměstích bude rozmístěno 3000 až 7000 elektrických skútrů v 700 stanicích. Rozhodně nemá jít o vábničku na turisty, ale skutečně užitečný projekt pro všechny obyvatele dvanáctimilionové metropolitní oblasti.

Zatím není jasné jaké přesně elektrické skútry by mohly být na stanicích k dispozici. Podle předběžných informací by měly nabídnout dojezd 40 km až 90 km s plným dobitím během tří hodin. Cenově by měl být model nastaven podobně jako Autolib, tedy povinné předplatné plus platba za využitý čas (3-10 euro/hod).

Napsat komentář