Wal-Mart nakupuje vodíkové vysokozdvižné vozíky

Americký obchodní gigant Wal-Mart plánuje nakoupit 1738 elektrických vysokozdvižných vozíků. Zdrojem energie pro vozíky však nebudou baterie ale vodíkové palivové články.

Vysokozdvižný vozík s palivovým článkem
foto: Power Pluf

Obchodní gigant Wal-Mart neváhá utrácet miliardy dolarů nejen za nákup nízkoenergetických vozidel, ale také za jejich vývoj. Zmínit můžeme například nízkoenergetický hybridní tahač přívěsu Wave, o kterém jsme referovali již dříve.

Pro své sklady se nyní Wal-Mart rozhodl nakoupit 1734 vodíkových vysokozdvižných vozíků za 50 miliónů dolarů. Vozíky, resp. klíčové palivové články, dodá firma Plug Power, která Wal-Martu v předchozích letech dodal již 535 vodíkových vozíků.

Právě vysokozdvižné vozíky a jiné „halové“ nebo skladové dopravní prostředky jsou pro elektrifikaci ideální. Pohybují se jen na malé ploše, kde je k dispozici vždy nějaké místo na dobití. Čistý a tichý provoz má výrazný vliv na kulturu pracovního prostředí i psychiku zaměstnanců.

Velké výrobní haly a sklady se tak mohou stát prostředím, kde se elektrická nebo vodíková doprava uchytí. Firmy jako Wal-Mart pak mohou pomoci rozšířit vodíkovou i „bateriovou“ infrastrukturu i mimo své závody.

Otázkou však je, zda pro elektrické dopravní prostředky použít baterie nebo palivové články. Plug Power nabízí veškerou firemní vodíkovou infrastrukturu, od samotných palivových článků „GenDrive“, přes vodíkovou tankovací stanici „GenFuel“, až po plný servis „GenCare“.

Plug Power nabízí rovnou tři velikosti palivových článků. Nejmenší lze umísti například do elektrických paletových zvedáků místo klasických olověných baterií. Nemusí se nic upravovat, pouze místo olověné baterie se připojí palivový články a vozík se může používat. Největší jsou pak použity pro klasické velké vysokozdvižné vozíky.

Obrovskou výhodou oproti li-ion bateriím je v rychlosti „dobíjení“. Palivový článek lze údajně ze stanice GenFuel doplnit do 60 sekund, místo několika hodin u klasických baterií. Jedná se o důležitý argument pro firmy jako Wall-Mart, v jejichž skladech je nepřetržitý provoz.

Napsat komentář