Češi mají stále větší zájem o tepelná čerpadla, minulý rok se jich prodalo 24 000

Podle analýzy Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky roste v tuzemsku již více než 15. rokem za sebou zájem o energeticky úsporná a šetrná tepelná čerpadla.

Minulý rok v Česku vloni přibylo přes 24 000 tepelných čerpadel oproti necelým 1 500 v roce 2005. Na obrázku tepelné čerpadlo systému země-voda.
foto: NIBE

V dynamicky rostoucích prodejích tepelných čerpadel se odráží především zvýšený zájem o udržitelnou výstavbu a ochranu životního prostředí, podpořený státními dotacemi typu kotlíkové dotace a Nová zelená úsporám. Vzhledem k rostoucím cenám energií a blížícímu se zákazu vytápění pomocí kotlů na pevná paliva 1. a 2. třídy se navíc dá předpokládat, že obdobný trend bude pokračovat i letos.

„Obliba tepelných čerpadel, jež jsou (zvláště ve spojení s fotovoltaikou) jedním z nejčistších a nejúspornějších zdrojů vytápění a chlazení, neustále stoupá. Aktuálně je jich v Česku instalováno kolem 130 000 kusů. Tato nízkouhlíková technologie čerpá teplo pouze z obnovitelných přírodních zdrojů, které není nutné dovážet ze zahraničí, a přispívá k vyvážení celé energetické sítě: při optimálním zapojení do topného systému totiž slouží jako jediný zdroj tepla k velmi efektivní akumulaci energie,“ konstatuje Radek Červín, vedoucí prodeje divize NIBE Energy Systems CZ.

Ten zároveň dodává: „Na českém trhu nyní jednoznačně dominují tepelná čerpadla systému vzduch-voda, kterých se v minulém roce prodalo 22 615 kusů z celkového počtu 24 124. Na druhém místě jsou s opravdu výrazným odstupem modely systému země-voda, jež sice pracují efektivněji, ale vyžadují zhotovení hlubinného vrtu nebo plošného zemního kolektoru. Po nich pak následují tepelná čerpadla využívající odpadní vzduch.“

Tepelná čerpadla čerpají teplo z obnovitelných zdrojů energie

Tepelné čerpadlo se řadí mezi čisté zdroje energie nezávislé na fosilních palivech, a jeho instalace proto přispívá k podstatnému snížení emisí CO2 vypouštěných do ovzduší. Využívá totiž teplo z okolního prostředí (z vody, vzduchu či země), které se v opakovaném cyklu přečerpává z nižší teploty na vyšší a následně se s ním účelně vytápí, chladí či ohřívá voda.

Při odborné instalaci a funkčním zapojení do topného systému tak dochází k minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí a výraznému snížení energetické náročnosti nemovitosti.

„Princip tepelných čerpadel je známý již téměř 170 let. Od té doby prodělala jejich technologie bouřlivý rozvoj, který pokračuje i v současnosti. Nejsilněji jej ovlivňuje vysoká poptávka po obnovitelných zdrojích energie (motivovaná snahou snížit znečištění ovzduší) a rostoucí ceny energií. Dlouhodobý vývoj navíc směřuje k výstavbě budov s téměř nulovou spotřebou energie: otázka využití environmentálně šetrných zdrojů vytápění, chlazení, větrání či ohřevu vody se proto stává čím dál aktuálnější. V nově realizovaných stavbách sice požadavky na výkon tepelných zdrojů klesají, přesto se dá předpokládat, že se tepelná čerpadla s nižším výkonem stanou (spolu se vzduchotechnickými jednotkami s rekuperací tepla, případně fotovoltaikou) jedním z hlavních zdrojů tepelné energie,“ předvídá Radek Červín.

tisková zpráva

9 Comments on “Češi mají stále větší zájem o tepelná čerpadla, minulý rok se jich prodalo 24 000”

  1. kto nemáte komplexné vedomosti radšej kúrte pevným
    kto nemáte komplexné vedomosti radšej kúrte pevným palivom.
    sestre projektant také „nanútil“ (nemusela brať, jej chyba) s tým, že v mmieste má dáta o poičasí, značka nej s stovkou hviezdičiek, účinnoš milión ….
    realita v čase, keď je pocitovo najchladnejšie (sychravo) 2/3 času odmrazuje. naviac tzv automatika jej nepustí teplejšiu ako 40°C vodu (opravím – keď nehreje slnečný kolektor)

    1. Tak co sestra? Nalítla podvodníkovi, neschopnému nýmandovi
      Tak co sestra? Nalítla podvodníkovi, neschopnému nýmandovi nebo bigoši zkonili instalaci?
      A mimochodem, podobných příběhů jsem už slyšel pěkných pár i od nešťastných majitelů kotlů všeho druhu. Sestra by si měla sehnat někoho, kdo své práci rozumí, a spraví jí to. A vy byste si měl uvědomit, že komplexní vědomosti nemusíte mít, stačí si je pronajmout. Jak jednou systém funguje, tak funguje. U počítače taky nejspíše nemáte hluboké znalosti toho jak to všechno funguje, ale nebrání vám to ho používat.

      1. chytrolíne, ak má niekto osvedčenia a skutočne kvalitnén
        chytrolíne, ak má niekto osvedčenia a skutočne kvalitnén realizácie, vy si ho nevyberiete! pretože je to nýmand a podvodník.
        viem, ľudia bezbreho veria rečiam, ja som mal zatiaľ šťastie a včas som cúvol.
        v mnou popisovanom prípade bol zanedbaný vplyv studeného vzduchu spolu s vyššou vlhkosťou. mohlo by sa to napraviť, keď vyrúbu ten lesík nad parcelou.

        1. Takže, abych to shrnul. Někdo, nejspíše projektant,
          Takže, abych to shrnul. Někdo, nejspíše projektant, udělal chybu, protože nezohlednil, že sestra stavěla na tmavém, vlhkém a studeném místě (BTW. Proce to dělala?).
          Její anonymní bratr teď z jedné nepovedené akce vyvozuje dalekosáhlé závěry. Jinými slovy, neberte ho vážně.
          Za úvahu taky stojí, že se jich v ČR nainstalovalo tolik a média nejsou plná řečí o tom, jak to nefunguje.

          1. vážený pán Veselý,
            naučte sa čítať s

            vážený pán Veselý,
            naučte sa čítať s porozumením!
            ctrl c/v – kto nemáte komplexné vedomosti radšej kúrte pevným palivom
            tak som začal príspevok. a klasický chrobák truhlík, všadebol, všetko videl z toho vyvodzuje nezmysly.
            dom nie je na tmavom, ani studenom mieste
            ctrl c/v bol zanedbaný vplyv studeného vzduchu spolu s vyššou vlhkosťou – niekedy taký tečie dolu kopcom a v 11-01 mesiaci roka býva sychravo.
            ctrl c/v – A vy byste si měl uvědomit, že komplexní vědomosti nemusíte mít, stačí si je pronajmout.
            a kto, ako nie certifikovaný projektant je osoba s tými vedomosťami?

            takže tak.

    2. takže máme to chápat tak že tepelné čerpadlo nefunguje
      takže máme to chápat tak že tepelné čerpadlo nefunguje ani jeden den v roce a máme topit uhlím?
      osobně topim beztlakovym podlahovým topením, bez expanzní nádoby, pouze čerpadlo , elektrokotel pouze metrova coulova pozink trubka a v ní topná spirála za 10Eur, topení bez nejmenšího problému funguje už přes 5 let..

Napsat komentář