Nissan představuje nový elektrický crossover, investuje miliardu liber v Británii

Nissan v Británii ohlásil iniciativu Nissan EV36Zero. V rámci ní tam nejen začně vyrábět nový, plně elektrický crossover, ale zároveň investuje do výroby elektromobilů a baterií (9 GWh) miliardu eur.

Nissan oznámil, že v Británii začne vyrábět nový, plně elektrický crossover. Zda to bude Nissan Ariya (90kWh baterie, dojezd 500 km, na trhu v polovině 2021) však přímo neřekl.
foto: Nissan

Z prvotní investice 1 miliardy liber mířící primárně do továrny Nissan v britském Sunderlandu bude až £423 mil. určeno na rozjezd výroby nového elektromobilu typu crossover. S největší pravděpodobností půjde o model Nissan Ariya, ačkoliv jméno by se mohlo ještě změnit.

Nový crossover bude vyráběn na alianční (Renault-Nissan-Mitsubishi platformě CMF-EV. Vyrábět se má až 100 000 kusů ročně jen v Británii. Envision AESC, partnerská společnost Nissanu, zainvesteuje v Sunderlandu rozšíření výroby baterií až na 9 GWh ročně. V blízkém budoucnu až 25 GWh a časem i 35 GWh.

Nissan navíc v okolí Sunderlandu plánuje vybudovat solární elektrárny, které společně s již existujícími fotovoltaikami a větrnými elektrárnami Nissanu dají dohromady celkový výkon až 132 MW.

tisková zpráva

Napsat komentář