PRVNÍ DOJMY: Volkswagen ID.4 – mladší, přesto dospělejší brácha ID.3

Ke krátké novinářské předváděčce se nám téměř v souběhu dostaly dva příbuzné elektromobily: Škoda Enyaq iV a Volkswagen ID.4. Pojďme se teď mrknout na koncernovou variantu.

Prostorný, těžký, přiměřeně hbitý s propracovaným interiérem – to jsou naše první dojmy z elektromobilu Volkswagen ID.4.
foto: Hybrid.cz

Hodinový časový slot vyhrazený na první seznámení s elektromobilem Volkswagen ID.4 Max vskutku není mnoho. Přesto jsme si alespoň krátce auto osahali, projeli a seznali, že je o co stát.

Do konce února 2021 se Volkswagenu po celé Evropě sešlo už 23 500 objednávek na nový elektromobil Volkswagen ID.4. Jen tento rok chce koncern dodat celkem 150 000 těchto aut (z plánu na celkem 450 000 letos prodaných koncernových elektromobilů).

Volkswagen ID.4 i Škoda Enyaq iV staví na platformě MEB a de-facto nabízejí i totožné výkonové konfigurace. ID.4 můžete mít s baterií o využitelné kapacitě 52 kWh (výkon 109 kW nebo 125 kW) a 77 kWh (výkon až 150 kW) pro dojezd 522 km WLTP. Cena nejlevnější verze elektromobilu Volkswagen ID.4 Pure začíná v Německu na 36 950 euro, v Česku je to necelý milion korun.

Jízdními vlastnostmi jsou si oba vozy, Enyaq i ID.4, velmi blízké. Zrychlení 0-100 km/h během 8,5 sekundy, maximálka 160 km/h. Zásadní rozdíl zatím vnímáme především v interiéru, který je rozhodně propracovanější, přívětivější i luxusnější v případě ID.4 a v mnoha ohledech vychází z ID.3.

Volkswagen ID.4 vlastně ničím extra nevyčnívá, a to je v tomhle případě dobře.

Volkswagen ID.4 vlastně ničím extra nevyčnívá, a to je v tomhle případě dobře. Značka Volkswagen přeci jen cílí na konzervativnější zákazníky, než třeba Tesla.
foto: Hybrid.cz

Námi testovaná verze nabízela pohon zadní nápravy, později přijde, podobně jako u Enyaq iV, také AWD verze. Opět podobně jako Enyaq iV, také ID.4 může mít tažné zařízení (až pro 750 kg nebrzděných, resp. 1000 kg brzděných).

Zajímavé je, že ID.4 má o něco horší aerodynamický koeficient cd=0,28. Pro srovnání, v tomto ohledu nejlepší verze Škoda Enyaq iV má 0,257. Infotainment běhal v ID.4 výrazně lépe, než v případě Enyaqu.

Interiér ID.4 se nám líbil víc, než u Enyaq iV.

Interiér ID.4 se nám líbil víc, než u Enyaq iV.
foto: Hybrid.cz

Auto je vybaveno vlastní SIM kartou se 4G daty dostupnými v celé Evropě. V ceně jsou ale jen základní funkce (dálkové ovládání, mapové podklady). Za zprovoznění hot-spotu či webového rádia už se připlácí. Over-the-air updaty už by měly fungovat.

Cena elektromobilu Volkswagen ID.4 začíná v Česku na 991 900 Kč. Námi testovaná, plně vybavená verze Max vyšla na 1,6 mil. Kč, ale za 77kWh verzi můžete zaplatit i „jen“ kolem 1,2 mil. Kč. A to už jsou ceny srovnatelné třeba se Škoda Kodiaq nebo Volkswagen Tiguan.

vlastní

19 Comments on “PRVNÍ DOJMY: Volkswagen ID.4 – mladší, přesto dospělejší brácha ID.3”

  1. Off. To uz nejde vydrzet. Babis vyvolal umele mensi dodavky
    Off. To uz nejde vydrzet. Babis vyvolal umele mensi dodavky solidarni vakciny z EU jen aby ted mel argument na objednani sputniku. To je takova ruda kreatura, doufam ze za takove svinarny dostane pres koule a pujde po volbach brucet. Takova otevrena kolaborace je do nebe volajici. Co ten cizak tady vubec hleda.

    1. Babiš je prostě kretén. Doufám, že po volbách bude ve
      Babiš je prostě kretén. Doufám, že po volbách bude ve sněmovně, bude v opozici a bude sněmovnou vydán ke stíhání ve věci vedení státu během covidové situace – pokud by byla sbírka na právníky, co proti němu půjdou, tak se rád finančně zapojím.

              1. Mám ID3 a zatím jsem si nevšiml, že by se něco
                Mám ID3 a zatím jsem si nevšiml, že by se něco přepínalo, když nechci. Spíše někdy naopak, že musím odemykání dveří stisknout dvakrát, ale to může být něčím úplně jiným. Po nedávné změně sofwaru jsem ještě vše nezkusil, takže, jak jsem psal výše, funkce se mohla zlepšit, změnit. Rozhodně je to jiné než když máte v ruce jen vypínač. Tak to ale bude, nepovažuji to za vadu. Mobilní telefony měly před časem taky jen tlačítka.

        1. Já mám u všech takových virtuálních tlačítek problém
          Já mám u všech takových virtuálních tlačítek problém – včetně při seznámení s ID 3-, že mě ne vždy sejmou na první dobrou a když to pak zkouším a zkouším, tak se mi to pak povede často hned několikrát za sebou

Napsat komentář